Crowdfunding voor dubbele melktap Assendelft op de helft

Een aantal van de leveranciers van de verse melk.
Een aantal van de leveranciers van de verse melk.
Foto: Facebook

Boerderij de White Ranch in Assendelft probeert met crowdfunding de eerste dubbele melktap in Nederland te financieren. Die actie eindigt op 7 september.

De biologische melkveehouderij aan de Groenedijk 4 heeft koeien en geiten is ook een zorg- en educatieboerderij. Daarnaast doet de White Ranch dienst als verkooppunt van zuivelproducten van Zaanse bodem. Met de dubbele melktap zou iedereen zeven dagen per week op elk uur van de dag – of nacht – verse, rauwe melk kunnen komen halen in elke gewenste hoeveelheid.

Het verschil met de melk uit de winkel is dat die melk niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd is. In de gekoelde melktank van de boerderij zit een roerinstallatie waardoor de melk geen kans krijgt om op te romen. Die kan er na het aftappen wel op komen en is er vanaf te scheppen om bijvoorbeeld slagroom van te maken, maar na een keer omschudden in een fles lost hij ook weer op in de melk.

Geitenmelk

Geitenmelk is lichter dan koemelk en snel verteerbaar en geeft minder vaak aanleiding tot overgevoeligheidsreacties en maag- en/of darmklachten. Ongeveer 40 procent van de mensen die koemelkeiwit niet verdraagt, reageert goed op geitenmelk. Die wordt ook aangeraden voor mensen met diabetes en wanneer mensen willen afvallen.

Op dit moment verkoopt de boerderij elke dag rauwe koe- en geitenmelk tussen 18:00 en 19:00 uur. De eigenaren zijn dan aan het melken, dus altijd thuis. De melk wordt ter plekke getapt uit de melktank: liefhebbers moeten dus zelf een fles meenemen of een fles bij de White Ranch ons kopen. Die fles kan later hergebruikt worden.

De beoogde ’tapkast’.

De crowdfunding voor de dubbele tap zit nu rond de helft van de benodigde 12.750 euro. Daarom is een aantal evenementen op poten gezet om de andere helft binnen te kunnen halen. Op zondag 6 augustus wordt een fietspuzzeltocht gehouden en op zondag 20 augustus is er een kindermiddag met oud-Hollandse spelletjes. Zaterdag 2 september wordt een Boerenslootjesrun gehouden voor jong en oud.

Ook kunt u bijvoorbeeld een feestje boeken voor zes kinderen (150 euro) of een nachtje in het eigen kampeermiddel komen logeren in het weiland en meehelpen tijdens het melken voor 250 euro. Een boerenpicknick bestellen voor twee volwassenen en twee kinderen kost 125 euro. De opbrengst van al deze activiteiten gaat ook naar de aanschaf van de duo-melktap.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen