Alle Aldi-filialen krijgen de komende jaren een opfrisbeurt

Foto: Aldi

Aldi heeft 5,2 miljard euro opzij gezet voor de metamorfose van de winkels in onder meer Nederland. Het prototype staat in het Duitse Herten.

Vanaf dit najaar worden wekelijks tot 30 winkels vernieuwd. Alleen al in Duitsland gaat het om 2300 filialen. Aldi Nederland nam dit jaar al een voorschot op de grootschalige ombouwoperatie, door een deel van zijn ruim 500 winkels te vernieuwen. Zo zijn al testzaken geopend in onder meer Den Bosch, Zwolle en Enkhuizen.

In onze gemeente zijn Aldi-filialen in Womerveer (Marktstraat 44) en Zaandam (Dr. H.G. Scholtenstraat 5B, Drielse Wetering 82 en Westzanerdijk 118C).

Alle winkels moeten volgens het nieuwe concept ‘lichter en vriendelijker’ worden, met meer ruimte voor versproducten. Het marktaandeel van Aldi staat al jaren onder druk. Volgens cijfers van marktonderzoeker Nielsen werd in 2015 7,3 procent van alle boodschappen bij Aldi gekocht. In 2007 lag dat percentage nog op 8,9 procent. Een van de troeven van de Duitse discountketen om het tij te keren was het opnemen van A-merken in het assortiment.

Online boodschappen

In het Verenigd Koninkrijk is Aldi inmiddels voorzichtig begonnen met een webwinkel. In Nederland zijn we nog niet zo massaal aan het boodschappen doen via internet als aan de overkant van het Kanaal, maar de concurrenten van Aldi zijn er al een stuk verder mee.

Kijk maar eens op de website Boodschappenspot.nl en u vindt per woonplaats een compleet overzicht van alle supers die etenswaren en dranken thuis bezorgen. Of online besteld en vervolgens ingepakt en wel afgehaald. Er staan 29 supermarkten op in Zaanstad – en geen enkele slijterij, bakkerij, slagerij, kaaswinkel, groentezaak, boerderijwinkel, vishandel of delicatessenzaak. Meer over online boodschappen doen is onder meer te lezen op Boodschappenonline.org.

Picnic

Picnic is een service zonder fysieke winkels, die de bestelde waren gratis thuis bezorgt bij een rekening van 25 euro of meer. Het bedrijf is nog niet actief in de Zaanstreek, maar breidt snel uit. Elke maand komen er nieuwe gemeenten bij. Het bedrijf zegt de aanval te willen openen op marktleiders Albert Heijn en Jumbo en opereert vanuit Nijkerk, waar een groot distributiecentrum is gebouwd.

De klant bestelt zijn boodschappen met behulp van een app. Betaling vindt ook in de app plaats, zodat bij aflevering geen pinpas nodig is.

In Houten begon Picnic eind juni met een extra dienst: het ophalen van bibliotheekboeken na de aflevering van de boodschappen. De plaatselijke bibliotheek ziet de samenwerking als een kans om zijn leden beter te bedienen en drukke gezinnen te ontlasten doordat ze voor het inleveren van hun boeken niet meer de deur uit hoeven. Picnic hoopt lezen voor zijn klanten leuker en makkelijker te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen