Groen licht voor verduurzaming 94 woningen aan het Adama van Scheltemaplantsoen

Foto: Google Street View

De gemeente heeft een vergunning verleend voor de renovatie van 94 woningen aan het Adama van Scheltemaplantsoen in de Rosmolenwijk in Zaandam.

De renovatie richt zich op verduurzaming met behoud van de karakteristieken van het hof. De woningen worden geïsoleerd tot label A, waarvoor de buitengevels aan de binnenkant en de vloeren aan de onderkant worden geïsoleerd. De daken worden vervangen en aan de buitenkant geïsoleerd, waardoor ze iets hoger worden. De karakteristieke gemetselde schoorstenen worden opnieuw opgebouwd. De bestaande dakkapellen worden vervangen door uitbouwen die over meerdere woningen zijn samengevoegd. 

Met de welstandscommissie werd flink gesteggeld over de te gebruiken kleuren voor de kozijnen, goten en boeidelen. Er was sprake van een lichte groengrijze kleur, afgewisseld met een donkere tint voor de draaiende delen, maar de commissie wilde zachtere en warmere kleuren, meer passend bij de architectuur van de huizen. Er is nu gekozen voor een ‘olijfachtig Zaans groen’ voor de deuren, die volgens de experts ‘waarschijnlijk meer in overeenstemming met de historische situatie’ is.

Buitenruimte

De gemeente is verantwoordelijk voor de inrichting van de ruimte tussen de woningen en heeft van de commissie het advies gekregen om daar met aandacht naar te kijken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen