Motiemarkt moet inwoners met ideeën en de politiek bij elkaar brengen

Foto: Pixabay

De gemeenteraad organiseert op woensdag 10 oktober een motiemarkt om ‘inwoners op een creatieve en constructieve manier te betrekken bij de besluitvorming van de raad’. De avond in het Saenredam College aan de Elvis Presleystraat in Zaandijk moet aantonen of het ook werkt.

De motiemarkt ziet eruit als een gewone markt, met kraampjes waar inwoners achter staan die een idee hebben voor de gemeente. De raadsleden zijn de klanten en het is aan de inwoners om raadsleden te overtuigen van hun plannen. Lukt dat, dan kan het raadslid dat idee adopteren en met de initiatiefnemer een overeenkomst sluiten waarin wordt vastgelegd dat zij samen gaan werken aan een motie (een formeel middel om een discussiepunt voor te leggen in een vergadering) of een amendement (een middel om een raadsbesluit te wijzigen) en het idee aldus in de raad op tafel te krijgen.

Per mail aanmelden

Wie zich met een idee wil aanmelden kan een mail sturen naar [email protected] onder vermelding van naam, telefoonnummer, het idee, wat u ermee wilt bereiken, wat het oplevert en een inschatting van de kosten. Wanneer u zich heeft aangemeld ontvangt u van de raadsgriffie een bevestiging. Belangrijk is dat de uitvoering een gemeentelijke taak moet zijn. Vragen over mogelijkheden, haalbaarheid of het onderwerp kunt u stellen aan de raadsgriffie.

Na de aanmelding werkt u het idee verder uit en bereidt u de motiemarkt voor. De gemeente stelt de ‘marktkraam’ tot uw beschikking, die u naar eigen inzicht kunt inrichten voordat de motiemarkt om 19:30 uur van start gaat. Niet alleen raadsleden en steunfractieleden maar ook andere geïnteresseerden in wat er leeft in de gemeente zijn welkom als ‘klant’.

Geld

De ervaring leert dat de uitwerking van ideeën niet altijd extra geld kost,’ schrijft de gemeente in de aankondiging van het evenement. ‘Het is aan het raadslid om in overleg met de initiatiefnemer te zoeken naar een manier om eventueel geld vrij te maken voor het voorstel.’ De bedoeling is de moties en amendementen die de markt oplevert in te dienen bij de behandeling van de begroting. Zo kan er meteen gekeken worden naar de financiële haalbaarheid van het idee.

Over alle ingediende voorstellen wordt tijdens die raadsvergadering gestemd. Indien een meerderheid van de stemmen tegen is wordt het idee niet aangenomen en dus niet uitgevoerd. Is er een meerderheid voor, dan is het idee aangenomen. Het college besluit uiteindelijk of een aangenomen motieook wordt uitgevoerd. Is dat niet het geval, dan krijgt de bedenker daar een uitleg van.

De aanloop naar de begrotingsbehandeling ziet er als volgt uit:

  • 30 oktober – aanleveren moties en amendementen;
  • 1 november – Fracties spreken hun Algemene Beschouwingen uit;
  • 8 november – bespreking moties en amendementen en reactie college;
  • 13 november – raadsvergadering, behandeling begroting (en moties en amendementen).

De raadsvergaderingen zijn in de raadzaal van het Stadhuis en openbaar. Ook zijn de vergaderingen live te volgen via zaanstad.raadsinformatie.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen