‘Slappe bodem oorzaak beperkte levensduur van straatbomen’

Foto: Flickr

Dat ‘straatbomen’ in Zaanstad niet oud worden heeft alles te maken met de noodzaak om de sterke bodemdaling in de streek te beperken door middel van ophogingen. Bomen verdragen zo’n ophoging niet, waardoor uiteindelijk de gemiddelde boom in straten en op pleinen hier circa 40 jaar oud wordt.

Dat schrijft wethouder Gerard Slegers in antwoord op het agenda-initiatief van Groen Links, de Partij voor de Dieren en de SP om te komen tot een aangescherpt bomenbeleid. Het college gaat onderzoeken welke ruimte minimaal aanwezig moet zijn en welke eisen gesteld moeten worden aan de standplaatsen bij de aanplant van bomen. De huidige norm van 0,4 straatboom per inwoner staat onder druk door ruimtelijke ontwikkelingen.

Vergunningsplicht

De invoering van een vergunningsplicht voor het kappen van meer dan vijf bomen per jaar op niet-openbare toegankelijke plaatsen is een voorstel dat niet wordt overgenomen, omdat het voor particulieren een onwenselijke drempel zou opwerpen voor het uitdunnen van een perceel met bomen. Het zou tot extra kosten leiden voor de eigenaren en ook voor de gemeente, die er extra menskracht op zou moeten zetten.

Onze lezer Alex Slikker stuurde ons een serie foto’s die duidelijk laten zien dat bomen niet alleen voor de mens belangrijk zijn, maar ook voor de biodiversiteit in bospercelen. Deze zijn gemaakt in het Vijfhoekpark, maar flora en fauna zijn zich uiteraard niet bewust van de eigendomsrechten van hun omgeving.

 

De kap van particuliere monumentale bomen is al vergunningsplichtig en dat is volgens Slegers afdoende: ‘Het lijkt ons dat daarmee bescherming van belangrijke bomen in de stad op particuliere terreinen of op terreinen bij bedrijven goed geregeld is.’ Hij wil wel grootschalige kap door terreinbeherende organisaties voorkomen, zoals dat is gebeurd op het Hembrugterrein en door ProRail: ‘Wij zijn bereid om de bestaande vergunningsplicht voor deze terreineigenaren aan te scherpen.’

Volgens de wethouder is er binnen de gemeente ‘gedegen vakkennis’ aanwezig over het beheer van bomen en wordt waar nodig advies ingewonnen bij externe specialisten. Een door de drie fracties bepleite groenwacht om te kap van bomen te begeleiden acht hij dan ook niet nodig, maar als handreiking komt er ook een onderzoek naar de bestaande werkwijze van de gemeente. Dat wordt uitgevoerd door een externe partij.

Op basis van de aanbevelingen die uit dit onderzoek naar voren komen, kan het zijn dat het instellen van een groenwacht een goed instrument is om zorgvuldigheid ten aanzien van behoud van bomen te verbeteren,’ aldus Slegers in een brief aan de gemeenteraad.

Tegen groennorm bij projecten

Hij is tegen het invoeren van een groennorm van minstens 25 procent voor nieuwbouw en bij stadsontwikkeling, omdat maar de vraag is of zo’n harde eis te combineren valt met de ambities van MAAK.Zaanstad om 15.000 tot 20.000 woningen te bouwen in het stedelijk gebied. Daar moet een goede balans worden gevonden tussen het wonen, het verkeer, het parkeren en groen. Dak- en geveltuinen kunnen de goedkeuring van Slegers wegdragen, een groennorm niet.

Wanneer gaan ze plat?

Iedere boom die verdwijnt wordt nu al afzonderlijk beoordeeld, schrijft hij ook en de inzet is om bestaande exemplaren zoveel mogelijk te behouden. In een aantal gevallen moet dat principe echter wijken:

  • Wanneer bomen van slechte of zeer slechte kwaliteit zijn en gevaar kunnen opleveren.
  • Bij herinrichtingen, als de huidige bomen niet inpasbaar zijn binnen een bepaald ontwerp en het belang van een goede en duurzame (groene) inrichting van de openbare ruimte zwaarder weegt dan het belang van de bestaande bomen.
  • Omdat bomen slecht grondophoging verdragen, bepaalt de mate van ophoging of er bomen gekapt moeten worden.

In het agenda-initiatief wordt voorgesteld om de burger beter te informeren over de afwegingen achter het kappen van bomen. Voorlopig moet die het echter blijven doen met de summiere info op de gemeentelijke website en met de publicatie van aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen in huis-aan-huisbladen, op diezelfde website en via Facebook en Twitter. Er wordt aan gewerkt om de informatieverstrekking over de openbare ruimte op de site aan te passen, maar dat kan niet op korte termijn worden geregeld.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen