SP wil af van sollicitatieplicht voor 60-plussers zonder arbeidsperspectieven

Foto: Flickr

De SP is er voorstander van om bijstandsgerechtigden boven de 60 jaar ‘met rust te laten’ als zij er zelf geen behoefte (meer) aan hebben om richting een baan gestuurd te worden.

Zaanstad streeft er naar om de komende jaren voor 90 procent van alle ontvangers van een Bijstandsuitkering een plan van aanpak te maken om hen uit die situatie te halen. De ouderen in die groep hebben volgens de SP echter weinig kansen op de arbeidsmarkt en velen zijn daarnaast niet goed bemiddelbaar naar werk. Dan is het trekken aan een dood paard. Bijstandsgerechtigden moeten zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven hebben, vindt de partij en een traject naar werk is voor de 60-plussers alleen zinvol als daar behoefte aan is.

Rotterdam doet het al

Rotterdam besloot onlangs om de sollicitatieplicht en het verplicht volgen van een re-integratietraject voor deze categorie uitkeringsontvangers te schrappen als gebleken is dat werk vinden een kansloze zaak is. ‘Sommige mensen hebben al meer dan 1000 brieven verstuurd. Dat leidt tot 1000 afwijzingen en 1000 teleurstellingen. Dat werkt niet. Als betaald werk voor hen niet haalbaar is, vind ik het prima als ze bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen,’ zei PvdA-wethouder Richard Moti tegen RTV Rijnmond. Het gaat in de havenstad om zo’n 5400 inwoners.

https://twitter.com/pvdaleiden/status/1054806183310168064

Oudere Rotterdammers die wel weer aan het werk willen blijven door de gemeente ondersteund worden bij het vinden van een baan. Een voordeel van de Rotterdamse aanpak zou bovendien zijn dat de sollicitaties van ouderen die een baan graag willen hebben niet langer verloren gaan in stapels plichtmatige, om het quotum te halen geschreven brieven. Het voorstel van de Zaanse SP komt aan de orde in de begrotingsraad van 13 november.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen