Beurs voor bomen voorkomt onnodig kappen voor nieuwbouw

Foto: PxHere

Een beurs voor bomen. Die zou kunnen voorkomen dat mooie, volgroeide bomen onnodig worden gekapt voor nieuwbouwprojecten. Ze kunnen ook worden uitgegraven en elders herplant worden.

Wie in Spanje of Portugal heeft ze vast wel eens gezien, de vrachtwagens met daarop soms eeuwenoude, beschermde olijfbomen. De bomen mogen niet zomaar worden gekapt en als ze echt niet kunnen blijven waar ze staan, dan worden ze verkast. Het zou ook voor Nederlandse – en dus Zaanse – bomen een levensreddende operatie kunnen zijn.

Dagblad Trouw besteedde aandacht aan de website bomenmakelaar.nl van Arjan Zoontjens, een bomenexpert. Zoontjens noemt het kappen van bomen voor nieuwbouw ‘pure verspilling’. Veel bomen zijn volgens hem prima te verplanten en ‘bovendien is er vraag naar, want zo’n pasgebouwde wijk is nog hartstikke kaal.’

Milieuwinst

Grote bomen verkoelen hun directe omgeving tot vijf, zes graden Celsius doordat ze schaduw bieden en water verdampen. Dat verhoogt de leefbaarheid in stedelijke gebieden. Tegelijkertijd houden bomen veel water vast, zodat bij overmatige regenval afvoersystemen niet overbelast raken.

Aan de transfer van grote bomen zijn wel pittige kosten verbonden. Maar in het eerste seizoen van bomenmakelaar.nl verwisselden toch al iets meer dan 50 bomen van eigenaar.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen