Kaalslag in ’t Kalf: kapvergunning voor 273 bomen

Bomen maken van het Eemmeer een aantrekkelijke plek. Hoe lang nog?
Bomen maken van het Eemmeer een aantrekkelijke plek. Hoe lang nog?
Foto: Google Street View

De gemeente heeft zichzelf een vergunning verleend om 273 bomen te kappen – en te herplanten – in de meren- en bekenbuurt in ‘t Kalf in Zaandam.

De zeer actieve Facebookgroep Groen Zaans – houd en maak Zaanstad groen komt in actie tegen deze kaalslag en heeft aangekondigd te gaan flyeren om bewoners te bewegen in actie te komen. Belanghebbenden die het niet eens zijn met het kapbesluit kunnen binnen zes weken, tot uiterlijk 13 november, een bezwaarschrift indienen bij B & W. Dit kan online of per brief naar Postbus 2000, 1500 GA Zaandam. Het bezwaarschrift moet zijn voorzien van de datum, naam, adres, handtekening en motivering.

Groen Zaans

Groen Zaans maakt zich sterk voor het behoud van de bomen in Zaanstad en voor een groene openbare ruimte met op z’n minst kleinschalige parken en pleinen. Dat staat ook de gemeente voor ogen, maar de groep meent dat die wel wat actiever kan inzetten op een groene omgeving. Nu het devies ‘woningbouw, woningbouw, wonbingbouw’ is, dreigt een race-to-the-bottom via kostenminimalisatie door ontwikkelaars en besparingen op groen, aldus Groen Zaans. Alleen een vaste groennorm voor nieuwbouwprojecten – inclusief dak- en geveltuinen – zou het tij kunnen keren.

De groep pleit ook voor de herinvoering van een kapvergunning op niet-openbaar toegankelijk terrein, die sinds 2009 voor particulieren en voor bedrijven die op eigen grond kappen is vervallen. Bij vijf of meer volwassen bomen op hetzelfde perceel moet er opnieuw een toetsing van nut en noodzaak komen. Een groenwacht is in de visie van Groen Zaans een adequate manier om toe te zien op het bomenbeleid als geheel.

Beter toezicht

Verder is het volgens Groen Zaans zaak om meer toezicht te houden bij herstructureringswerkzaamheden, omdat soms alle bomen worden gekapt terwijl dat niet nodig is. Bomen die wel mogen blijven staan raken door werkzaamheden van aannemers bij herinrichting te vaak dermate beschadigd dat ze onveilig worden en gerooid moeten worden, schreef de groep in een reactie op het gemeentelijke Groen- en waterplan en noemde daarbij als recent voorbeeld de Dr. Jan Mulderstraat in Zaandijk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen