Volkstuinders worden niet veel wijzer van aangenomen Groen- en waterplan

Foto: Twitter / Ron Bergman

Kunnen volkstuinders in Zaanstad na gisteravond opgelucht admhalen omdat hun belangen beter gewaarborgd zijn nu er na elf jaar een door de gemeenteraad aangenomen Groen- en waterplan ligt? Daar is niet meteen een eenduidig antwoord op te geven.

De raad nam weliswaar een motie aan waarin wordt gesteld dat de gemeente een inspanningsverplichting heeft om van hun tuinen verdreven inwoners daarvoor op een andere locatie te compenseren, maar zo’n inspanning betekent niet noodzakelijkerwijs ook een nieuwe lap grond. Want wat als die grond domweg niet gevonden kan worden?

De woningbouwopgave van Zaanstad maakt dat elk stuk groen binnen de bebouwde kom een mogelijke prooi voor ontwikkelaars is. De gemeente wil die duizenden woningen immers binnenstedelijk bouwen. De volkstuinverenigingen Ons Ideaal in Poelenburg en Nut en Genoegen tussen de Provincialeweg en de Havenbuurt in Zaandam voelen de bui al hangen en maken zich grote zorgen over de toekomst van de complexen.

Alleen het CDA tegen

Wat er na de vergadering van de gemeenteraad gisteravond is veranderd, is dat een ruime meerderheid – alleen het CDA stemde tegen – zich heeft uitgesproken voor die inspanningsverplichting tot compensatie. Wethouder Sanna Munnikendam (D66) was daar absoluut geen voorstander van: zij wilde het houden bij ‘overleg in een zeer vroeg stadium’, maar zonder garantie op een voor iedereen bevredigende oplossing. Dat laatste blijft overeind, alleen is de vrijblijvendheid aan de kant van de gemeente eraf.

Abstract plan

Geen partij die zich gisteren niet uitputte in het benadrukken van het belang van volkstuinen, wat met een publieke tribune vol direct betrokkenen ook niet onlogisch was. Zij waren afgekomen op de behandeling van het langverwachte Groen- en waterplan, dat wellicht tot veler teleurstelling weinig concrete actiepunten bevat. Het gaat om een vrij abstract plan met uitgangspunten die bij toekomstige ontwikkelingen als leidraad moeten dienen voor de waarde-inschatting van groen en water.

Met name GroenLinks had moeite met deze vaagheid en pleitte ervoor in het plan meteen maar man en paard en noemen: ‘Het kan toch niet zo zijn dat groen en parkjes straks vervangen gaan worden door uitsluitend groene daken,’ zo verwoordde Romkje Mathkor dat. Die stellingname van de partij kreeg echter onvoldoende steun: het Groen- en waterplan is en blijft slechts een kapstok waaraan in een later stadium een uitwerkingsplan wordt gehangen met een concretere invulling van de doelstellingen.

Schooltuinen en bodemdaling

Dankzij de raad zullen wel de schooltuinen er expliciet in aan bod komen als waardevolle voorziening en belooft de gemeente extra aandacht te zullen geven een bodemdaling en vernatting van de veengebieden.

Elektrisch varen

Een motie van Democratisch Zaanstad over het streven naar uitsluitend elektrische motoren in pleziervaartuigen in het jaar 2028 werd aangenomen – met de stemmen van Rose en GroenLinks tegen – om elke suggestie dat het hierbij om een verplichting zou gaan weg te nemen. Munnikendam had al aangegeven dat dit door de regionale functie van de grote Zaanse waterwegen ook helemaal niet zou kunnen, maar nam daarmee kennelijk de zorgen niet weg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen