Tweet not found
The embedded tweet could not be found…
Zaanstad doet mee aan de proef waarbij verkopers van flesjes en blikjes zelf de omgeving van hun zaak opruimen op verzoek van Nederland Schoon en Ahold. ‘ Elk initiatief om zwerfafval te voorkomen of op te ruimen moet een kans krijgen om zich te bewijzen,’ vindt het college.
De Partij voor de Dieren had het college gevraagd of dat niet bezorgd was dat door enthousiast mee te werken aan de ze pilot de langetermijndoelstelling, namelijk een reductie van zwerfafval door middel van een uitbreiding van het statiegeld systeem , gedwarsboomd zou worden. Daar zijn B & W niet bang voor, zo blijkt, en bovendien is de doelstelling in Zaanstad niet heilig: ‘ Als deze proef leidt tot het structureel inzamelen van zwerfafval door het bedrijfsleven kan dat een aanvulling zijn op – of, bij een uitbreiding van de actuele insteek mogelijk zelfs een alternatief zijn voor - het invoeren van statiegeld.’
[embed][/embed]
The embedded tweet could not be found…
Ook Rosa stelde vragen over het onderwerp, ook al omdat Zaanstad als lid van de Statiegeldalliantie tegenstrijdige signalen lijkt af te geven door de pilot te omarmen. Het college meent dat het slechts de lijn volgt die is uitgezet door staatssecretaris Stientje v an Veldhoven : vanaf 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flessen – blikjes blijven buiten beschouwing - ingevoerd tenzij de verpakkingsindustrie met een alternatief komt dat ervoor zorgt dat de hoeveelheid flesjes in zwerfvuil met 70 tot 90 procent vermindert .
‘Aan de initiatiefnemers is meegedeeld dat meewerken door de gemeente aan de proef niet betekent dat de gemeente haar steun aan de Statiegeldalliantie op voorhand loslaat. De gemeente steunt die maatregel als die nodig blijft,’ schrijft het college in haar antwoorden.
Het dagelijks bestuur is het met Rosa eens dat
deze proef
geen soelaas biedt voor zwerfafval buiten
de winkelgebieden
die door de ondernemers worden schoon gehouden. ‘
Deze proef richt zich met name op verkooppunten van flesjes en blikjes en moet er toe leiden dat ondernemers zelf in een straal van 100 meter rond hun onderneming structureel zwerfvuil inzamelen. Wij zijn het met u eens dat, zelfs als bij alle verkooppunten consequent wordt ingezameld, er bij de actuele insteek van de proef nog steeds gebieden overblijven waar niet in een oplossing voor de zwerfvuilproblematiek wordt voorzien.’
[embed][/embed]
Grote bedrijven – zoals Ahold – zijn tegen de invoering van statiegeld voor meer verpakkingen omdat ze de hogere kosten vrezen. Het concern voert een felle lobby in Den Haag om die maatregel te voorkomen.