Ook Partij voor de Dieren keert zich tegen zwerfafvalpilot

Duif in problemen door zwerfafval.
Duif in problemen door zwerfafval.
Foto: Stichting Dierenlot

Bij Rosa en de Partij voor de Dieren spelen dezelfde vragen naar aanleiding van de proef van de gemeente om tot vermindering van zwerfafval te komen door ondernemers hun directe omgeving te laten opruimen. Rosa stelde er al eerder vragen over, nu volgt de PvdD dat voorbeeld.

De bedrijven die meedoen aan de door de verpakkingsindustrie opgezette en in samenwerking met Nederland Schoon uitgevoerde proef zijn supermarkten, tankstations, horecazaken, groothandels en vastgoed- en afvalbedrijven – allemaal branches die zich heftig verzetten tegen het invoeren van statiegeld op alle plastic flessen, flesjes en blikjes. Zaanstad is lid geworden van de Statiegeldalliantie met onder meer het argument dat deze uitbreiding bijdraagt aan de vermindering van zwerfafval in de openbare ruimte en aan dierenleed en leidt tot lagere opruimkosten. Ook worden de hergebruikmogelijkheden van deze flessen en blikjes vergroot.

Genoeg kansen bedrijfsleven

De fractie vraagt het college nu of dat niet bezorgd is dat door enthousiast mee te werken aan de pilot van Nederland Schoon de langetermijndoelstelling – minder zwerfafval door middel van statiegeld – gedwarsboomd wordt. De PvdD meent dat het bedrijfsleven sinds 2002 genoeg kansen heeft gekregen om met goede en efficiĆ«nte statiegeldoplossingen te komen en acht net als Rosa de opruimproef en het lidmaatschap van de alliantie een niet te rijmen combinatie.

Heroverweging

De partij vindt dat het college bij de Rijksoverheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten moet aankaarten dat de pilot met als doel een uitbreiding van het statiegeldsysteem heroverwogen moet worden. Op de langere termijn gaat die methode niets oplossen, meent de Partij voor de Dieren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen