‘Nulmeting’ zwerfafval in Zaandam: 333 verpakkingen op route van zes kilometer

Foto: Flickr

Geïnspireerd door de proef die de gemeenten Zaanstad, Heerenveen, Veghel en Rotterdam beginnen om zwerfafval terug te dringen deed zelfverklaard superheld en strijder tegen zwerfafval en de plastic soep Zwerfinator uit Purmerend gisteren zelf een ‘nulmeting’ in Zaanstad. Het resultaat: 333 verwijderde plastic verpakkingen op een route van zes kilometer.

Tot en met eind oktober wordt zwerfafval extra aangepakt in verschillende delen van Zaandam. Verkopers van statiegeldloze kleine petflessen gaan zelf in een straal van 100 meter van hun zaak de boel schoon houden en ook komen er gevelbakken waar mensen hun verpakkingen kunnen achterlaten.

Het idee achter de proef is dat zelf opruimen een serieus alternatief kan zijn voor de geplande statiegeldregeling voor kleine petflesjes die in 2021 moet ingaan. Alleen wanneer de branche met een eigen plan komt dat de straten en het groen schoon houdt kan dat nog worden voorkomen. De proef is een initiatief van de verpakkingsindustrie en wordt gesteund door Nederland Schoon.

Voorafgaand aan de pilot wordt tussen 3 en 23 september een nulmeting gehouden. Daar heeft Zwerfinator nu alvast een voorschot op genomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen