Denk bezorgd dat Sinterklaasintocht niet vrij zal zijn van ‘raciale karikaturen’

Foto: Twitter

De gemeente heeft ‘helaas te weinig input’ om van de landelijke intocht van Sinterklaas een geslaagde dag te maken voor al haar inwoners, schrijft Denk in vragen aan het college. De partij was samen met de PVV tegen het kinderfeest op en rond de Zaanse Schans.

De fractie wil weten welke acties er zijn ondernomen om ‘een inclusief Sinterklaasfeest te realiseren vrij van raciale karikaturen’. Is daarover gesproken met ‘de zwarte gemeenschap in Zaanstad’ en met de NTR?

Overleg met Dokkum?

Denk vraagt verder of er overleg is geweest met de collega’s in Dokkum over ‘de misstanden’ tijdens de intocht van vorig jaar en welke veiligheidsmaatregelen er hier al getroffen zijn. Wordt er rekening gehouden met eventuele demonstraties en zo ja, op welke manier wil de gemeente Zaanstad dan invulling geven aan die demonstraties? Is er rekening gehouden met rechts extremistische groeperingen? Is er contact geweest met demonstranten?

In het coalitieakkoord Vandaag aan de slag voor het Zaanstad van morgen wordt gesteld dat het college uitvoering geeft aan internationale rechtsverdragen zoals het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, memoreert Denk. Om daar aan toe te voegen dat ‘de Kinderombudsman, de Verenigde Naties en het College voor de Rechten van de Mens hebben geoordeeld dat Zwarte Piet een discriminerende en raciale karikatuur is van zwarte mensen’. Is het college bekend met deze uitspraken?

Moeilijk onderwerp

We blijven met respect voor elkaar de dialoog aangaan over moeilijke onderwerpen als discriminatie en integratie en zorgen dat we elkaar niet uitsluiten,’ staat ook in dat akkoord, maar Denk kan dat kennelijk moeilijk rijmen met de intocht van Sinterklaas in Zaandijk. ‘Wij zijn het ermee eens dat discriminatie soms als een moeilijk onderwerp kan worden ervaren. Welke inspanning is geleverd als het gaat om het aangaan van de dialoog in relatie tot de nationale intocht?’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen