Extra geld gevraagd voor Zaandam Oost

Foto: Google Street View

Onder meer burgemeester Jan Hamming deed vanmorgen namens veertien collega’s en verschillende maatschappelijke partners een beroep op de Tweede Kamer om ervoor te zorgen dat wijken die het al moeilijk hebben niet nog verder achterop raken. In Zaanstad gaat het om Zaandam Oost, inclusief Poelenburg en Peldersveld.

Het voorstel is om een nationaal herstel- en perspectiefprogramma voor leefbaarheid en veiligheid op te stellen met langjarige extra investeringen en met meer uitzonderingen in wetgeving om onorthodoxe maatregelen mogelijk te maken. De burgemeesters van vijftien steden met in totaal zestien kwetsbare wijken sloegen eerder de handen ineen om aandacht te vragen voor de gevolgen van de coronacrisis in deze extra getroffen gebieden. ‘Dicht de kloof’ is hun gezamenlijke motto.

Rotterdams voorbeeld

De ervaring die de afgelopen tien jaar is opgedaan met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid kan dienen als voorbeeld, zo werd de fractievoorzitters in de Tweede Kamer vanmorgen  voorgehouden. Dit 20-jarige programma werkt aan het versterken van Rotterdam Zuid door in te zetten op school, werk en wonen. Ook daar lopen door een stapeling van problemen bewoners vaak vast op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de hulpverlening. Met armoede, werkloosheid, onderwijsachterstanden, slechte gezondheid en criminaliteit als gevolg.

500 miljoen gevraagd

De kloof die hierdoor ontstaat zet de sociale samenhang, de leefbaarheid en de veiligheid van de hele samenleving onder druk, aldus de burgemeesters. Voor de rond een miljoen inwoners die in de zestien meest kwetsbare stedelijke wijken wonen zou 400 miljoen euro moeten worden gereserveerd en daarnaast zou 100 miljoen naar andere kwetsbare gebieden in het land moeten gaan voor extra investeringen in het onderwijs, het versterken van de arbeidsmarktpositie van bewoners en de kwaliteit en verduurzaming van woningen.

Pact Poelenburg – Peldersveld

In Poelenburg en Peldersveld werken de gemeente, woningcorporaties, het onderwijs, bewoners en maatschappelijke organisaties al aan een langjarig perspectief voor deze wijken. Maar om dat Pact goed van de grond te krijgen, zijn forse investeringen nodig. Het kabinet heeft via het Volkshuisvestingsfonds al eenmalig 450 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de meest kwetsbare gebieden. Maar het is niet genoeg. Voor Zaandam Oost vraagt Zaanstad om een bijdrage van 56 miljoen euro, waar volgens de corporaties 150 miljoen nodig is.

De oproep Dicht de kloof is ondertekend door de burgemeesters van Zaanstad, Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Lelystad, Nieuwegein, Schiedam, Tilburg en Utrecht. De oproep wordt gesteund door Aedes, VNO/NCW, MBO Raad, VO-raad, PO-Raad, Movisie, Sociaal Werk Nederland en Cedris. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen