Beroep op Volkshuisvestingsfonds voor Zaandam Oost

Zomaar een straat in de Kogerveldwijk.
Zomaar een straat in de Kogerveldwijk.
Foto: Google Street View

Zaanstad heeft een aanvraag ingediend voor 56 miljoen euro uit het eenmalige Volkshuisvestingsfonds om de veiligheid, leefbaarheid en kwaliteit van bestaande woningen te verbeteren in Zaandam Zuid, Poelenburg, Peldersveld – Hoornseveld, de Rosmolenwijk en Kogerveld. Zaanstad investeert zelf negentien miljoen euro, drie corporaties samen vijf miljoen.

De Rijksregeling voor kwetsbare wijken kwam tot stand na een intensieve lobby van Zaanstad en veertien andere  gemeenten voor meer aandacht krijgen voor deze wijken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij de aanvraag waren de woningcorporaties Parteon, ZVH en Rochdale nauw betrokken, met ondersteuning van het Huurdersoverleg Zaanstreek en de samenwerkende organisaties in het Pact Poelenburg Peldersveld.

Sterke slag maken

Het ministerie maalt binnen enkele maanden bekend of de aanvraag wordt gehonoreerd. Gebeurt dat, dan wil wethouder Songül Mutluer ‘een sterke slag maken in Zaandam Oost’. ‘Het mooie is dat we hiermee een flinke investering kunnen doen in het fysieke domein, zoals in de bestaande woningen, in de openbare ruimte en in ontmoetingsplekken. Dit zal direct voelbaar zijn voor de bewoners. Ons streven is een prettigere en veiligere leefomgeving.’

‘Energiearmoede’ tegengaan

Door de bestaande woningen ook te verduurzamen worden de energielasten voor de
bewoners lager  en wordt ‘energiearmoede’ tegengegaan. ‘Ons plan staat als een huis, we hopen hartgrondig dat onze aanvraag wordt toegekend,’ zegt zij in een persbericht. De laatste jaren is de focus van het overheidsbeleid steeds meer komen te liggen op versnelling van nieuwbouw, maar daarbij mag de vernieuwing van bestaande woningen niet geheel op de achtergrond raken.

In het afgelopen jaar zijn drie Zaanse aanvragen voor de stimulering van nieuwbouw in door Den Haag gehonoreerd en daardoor kan de stad in de komende jaren versneld duizenden woningen extra bouwen. De toewijzing van de bijdrage uit het Volkshuisvestingsfonds kan het mogelijk maken om in de komende tien jaar 2350 huizen in Zaandam Oost versneld te verduurzamen: 850 particuliere en 1500 corporatiewoningen.

Meer groen en meer veiligheid

Daarnaast kunnen er dan ook gerichte maatregelen worden getroffen om de leefbaarheid en de veiligheid in het gebied te versterken. Meer groen in de versteende wijken, 850
bomen erbij (één voor elke particuliere woning die wordt opgeknapt), meer ontmoetingsplekken en een betere klimaatadaptatie. Maar ook ingrepen om de veiligheid en de leefbaarheid te verbeteren, bijvoorbeeld in het Burgemeester In ’t Veldpark, en door het tegengaan van woonfraude en overbewoning van (met name particuliere) woningen in de wijken van Zaandam Oost.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen