Burgemeester bevreesd voor groeiende sociale kloof

Foto: Pixnio / CC0

De tweedeling in de maatschappij dreigt door corona alleen maar groter te worden. Daarvoor waarschuwen burgemeester Jan Hamming en voorzitter van Sociaal Werk Nederland  Eric van den Burg in een dubbelinterview met Binnenlands Bestuur. ‘Denk aan onderwijsachterstanden, armoede, schulden, (drugs)criminaliteit, ondermijning en eenzaamheid’, aldus Hamming.

‘Corona werkt in kwetsbare wijken als contravloeistof. De problemen die er al waren, komen nog scherper in beeld en verdiepen zich. De crisis verscherpt de tegenstellingen in deze wijken,’ ziet hij. Daarom zijn juist in deze coronatijd oren en ogen in de wijken belangrijker dan ooit. De Sociale Wijkteams en de jongerenwerkers hebben een onmisbare signalerende en helpende functie. Toch dreigen gemeenten juist op een deel van deze ‘frontlinie’ te bezuinigen, of doen dat al. Op zowel de korte als lange termijn moet er geld van het Rijk bij. ‘Gemeenten kunnen het niet alleen’, stelt Hamming.

Miljard euro nodig

Hij was één van de vijftien burgemeesters die in juni in een manifest het kabinet opriep om te investeren in zestien kwetsbare wijken. Daarvoor is een miljard euro van het kabinet nodig. Maar 40 procent van de gemeenten heeft al aangegeven te gaan bezuinigen op het sociaal werk. ‘Ik snap het aan één kant – het water staat gemeenten tot aan de lippen – maar ik vind het een verkeerde keuze,’ zegt ook Van den Burg. ‘We zien in deze coronatijd dat de groep kwetsbare mensen die er al is nog verder gemarginaliseerd dreigt te worden. Daar komt nu nog een nieuwe groep bij,’ zegt hij.

Nieuwe groep

Zoals de ZZP’ers die hun inkomen volledig verliezen en jongeren die hun baan in de horeca kwijtraken en hun huur niet meer kunnen opbrengen. Al dan niet acute financiële problemen maken de verleiding om dan voor het makkelijke criminele geld te gaan wellicht te groot, waarschuwing Van der Burg en Hamming. ‘We dreigen nu de verbinding te verliezen doordat iedereen zich in zijn eigen domein terugtrekt. Juist nu heb je mensen nodig vanuit de Sociale Wijkteams en het jongerenwerk die erop afgaan, die wel die relatie blijven onderhouden. Die in beeld hebben dat er sprake is van huiselijk geweld. Of zien dat werkloze jongeren weer op het brommertje stappen en koerier worden van foute spullen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen