‘Debat over kerncentrale verspilde energie’

De kerncentrale in het Belgische Doel langs de Schelde.
De kerncentrale in het Belgische Doel langs de Schelde.
Foto: Wikipedia / Rafaël Delaedt

Op verzoek van de Tweede Kamer inventariseert KPMG bij de provincies of er draagvlak is voor een kerncentrale in hun deel van het land. Twee bezorgde inwoners van Zaanstad hebben de gemeenteraad alvast laten weten daar in hun woonplaats pertinent tegen te zijn.

‘Kerncentrales zijn schreeuwend duur, er is nog steeds geen oplossing voor het afval en er zijn grote veiligheidsrisico’s. Om het energievraagstuk op te lossen zijn er goedkopere, sneller beschikbare en veiligere oplossingen,’ aldus het schrijven. ‘Discussie in de raad over kernenergie is verspilde energie. Het is een afleiding van wat er echt moet gebeuren om de klimaatdoelen te halen. Zet een dikke streep door kernenergie en zet u in voor een duurzame energievoorziening.’

Aangenomen motie

Het onderzoek van KPMG is het gevolg van de motie van voormalig Kamerlid Klaas Dijkhoff (VVD) die te weten wilde komen of marktpartijen geïnteresseerd zijn in het bouwen van een kerncentrale in ons land. Op hun beurt vragen de provincies aan de gemeenten hoe daar over gedacht wordt. De motie was mede ondertekend door Pieter Heerma (CDA), Geert Wilders (PVV) en Kees van der Staaij (SGP).

Antwoorden voor 1 mei

Gemeenten in Gelderland was gevraagd om voor 1 mei te antwoorden op de vragen of daar in algemene zin of op het eigen grondgebied belangstelling was ‘om kernenergie onderdeel te maken van de landelijke energiemix op de lange termijn’ en zo ja, welke voorwaarden er door de gemeente aan die belangstelling verbonden zouden worden. De provincie Noord-Holland heeft nog niets over een onderzoek gecommuniceerd.

De motie voor een consultatie werd op 17 september vorig jaar aangenomen met 78 stemmen vóór en 72 tegen. Voor waren de indieners, Forum voor Democratie en de afgesplitste leden Henk Krol en Wybren van Haga.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen