Recreatiegebied De Buitenlanden één grote bende

Je verwacht het niet bij 'biologische landbouw': asbest.
Je verwacht het niet bij 'biologische landbouw': asbest.
Foto: Marianne de Boer

De Buitenlanden tussen Zaanstad en Beverwijk was een geliefd recreatiegebied voor wandelaars, hondenbezitters en ruiters, maar met de komst van Landgoed Rorik kunnen zeker de laatste twee groepen nauwelijks nog gebruikmaken van het gebied. Lokaal Zaans en de SP zien de ontwikkelingen met lede ogen aan.

Waar eerst nog op veel plekken honden los konden lopen mag dat niet meer, het normaal drukke fietspad kan al lang niet gebruikt worden en het gebied is vooral een bende met rondslingerend afval, plastic, asbest, overgroeid bouwmateriaal, overgroeide paden, stukken glas en bouwmaterialen.

De Groente Amsterdammer

Er zou vooral ingezet worden op ‘biologische landbouw’, maar dit houdt in de praktijk in dat op kosten van de gemeenschap een  business in Amsterdam wordt gefaciliteerd, aldus de twee fracties. De Groente Amsterdammer maakt goede sier met de geteelde producten.

Recente foto’s van LZ-raadslid Marianne de Boer.

 

En er gaat wel meer niet goed. ‘In het buitengebied mag niet gebouwd worden, maar hier verschijnen allerlei gebouwtjes.’ Eind november vorig jaar werd de verloedering al eens door ons aangekaart, maar sindsdien is er niets ten goede veranderd. Een prettig gebied van het recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer, waar ook Zaanstad aan meebetaalt is verdwenen terwijl het voor een deel zou moeten voorzien in het tekort aan recreatieplaatsen in de regio IJmond – Zaanstad.

Doel voorbij geschoten

‘In De Buitenlanden wordt de nadruk gelegd op extensieve recreatie (natuur- en land- schapsbeleving). Het gebied dat temidden van stedelijke concentraties is gelegen moet recreatief toegankelijk en goed ontsloten zijn,’ is de doelstelling. Die met het gebruik als ‘particulier landbouwgebiedje’ bij lange na niet gehaald wordt, aldus Simone van Otterloo (LZ) en Roland van Braam (SP).

Protest

Zij willen dat Zaanstad zich uitspreekt tegen de ontwikkelingen op Landgoed Rorik. ‘Wij zien graag dat de hoofdfunctie recreatie blijft, met mogelijkheden voor het loslopen van honden, en toegangelijk voor wandelaars, fietsers en paardeneigenaren. Daarnaast zien wij grote noodzaak voor het opruimen van het gebied,’ zou de boodschap moeten zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen