Nieuwbouwprognose ruim verdubbeld naar 4196 woningen

Eén van de op stapel staande projecten is het Oostzijderpark.
Eén van de op stapel staande projecten is het Oostzijderpark.
Foto: Oostzijderpark.nl

Zaanstad wil de nieuwbouw versnellen en dan met name huizen in de minder dure categorieën. Dat levert de komende jaren 13.730 woningen op, waarvan 4.032 sociale huur, 1347 middenhuur en 363 betaalbare koop, zo blijkt uit de meest recente voortgangsrapportage. Volgens wethouder Songül Mutluer kan dit en volgend jaar worden gestart met de bouw van zo’n 5000 huizen.

Volgens de laatste update is er ten opzichte van vorig jaar een verdubbeling van het aantal woningen waarvoor een bestemmingsplan is vastgesteld: van 2017 naar 4196. Het gaat hierbij om projecten met een flink aantal woningen zoals de Houthavenkade (wat nog geen gelopen race lijkt vanwege bezwaren van omliggende bedrijven, waaronder Exter), De Bannehoven, het Oostzijderpark en De Zaanse Helden. Dat laatste project stond afgelopen woensdag op de agenda van de Raad van State, maar Zaanstad schijnt dus vertrouwen te hebben in een goede afloop.

Ook vertragingen

Het startmoment van de bouw voor een aantal projecten is doorgeschoven van 2020 naar 2021 en van 2021 naar 2022, meldt de gemeente vandaag ook, onder andere doordat overleg met belanghebbenden en de procedures die daaruit volgen meer tijd kosten dan vooraf gepland. Via een audit wordt onderzocht hoe Zaanstad de vergunningprocedure kan versnellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen