Engie verhuist van Zaandam naar HoogTij in Westzaan

Foto: Google Street View

Engie verhuist van Zaandam naar HoogTij in Westzaan. Daarmee komt de ontwikkeling van woningbouw aan de Houtkavenkade door Porten Development en Bot Bouw een grote stap dichterbij. Rond Exter zijn nog geen geen ontwikkelingen te melden. De Raad van State buigt zich op 20 januari over de bezwaren van Exter, Engie, Kalfsvel en De Ruiter tegen het bestemmingsplan.

Porten Houthavenkade heeft met eigenaar Brisck een koopovereenkomst gesloten voor de gronden aan de Houthavenkade die Engie nu huurt deze locatie en Brisck heeft een optieovereenkomst voor een locatie van circa 10.000 vierkante meter op Hoogtij gesloten om de verplaatsing van het bedrijf mogelijk te maken. De gemeente heeft het laatste ontwerp van Engie al goedgekeurd en er is onderzoek gedaan naar stikstofdepositie, met de aanvullende ecologische toets. De uitkomst daarvan is dat de omgevingsvergunning om te mogen bouwen kan worden aangevraagd.

Betrokken bij woningbouw

Momenteel zijn Brisck en Engie in gesprek over het programma van eisen en de huurovereenkomst, schrijft wethouder Wessel Breunesse aan de gemeenteraad. De verwachting is dat deze zaken nog dit kwartaal worden geregeld. De planning is om in de eerste helft van 2022 het nieuwe pand van Engie operationeel te hebben op HoogTij. Porten heeft ook een intentieovereenkomst gesloten met Engie voor de realisatie van het energiesysteem van de 710 nieuwe woningen aan de Houthavenkade. De ontwikkelaar beoordeelt die aanbieding op dit moment nog.

Exter

In een overleg tussen Exter en de wethouders Hans Krieger en Breunesse is op 10 september afgesproken dat onderzocht zal worden welke financiƫle middelen beschikbaar gemaakt kunnen worden om een verplaatsing van Exter mogelijk te maken. Parallel wordt onderzocht of er desalniettemin technische oplossingen mogelijk zijn die de groeiambities van Exter op de huidige plek mogelijk maken, op 150 meter afstand van de beoogde nieuwbouw. Dat proces is nog volop gaande, maar heeft tot nu toe niets opgeleverd.

De voorlopige voorziening die Exter had aangevraagd om te voorkomen dat het bestemmingsplan Houthavenkade in werking treedt is door de Raad van State afgewezen. De Raad oordeelde dat er geen sprake is van een spoedeisend karakter. Na de behandeling van de beroepschriften in januari wordt in maart de uitspraak verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen