Raad kan zich spoedig uitspreken over nieuwbouw De Bannehoven

Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeenteraad kan zich na de vakantie buigen over het bestemmingsplan voor de nieuwe woonwijk De Bannehoven. De aangescherpte stikstofregels zorgden voor vertraging, maar nu ligt de definitieve versie van het plan ter tafel.

De gemeente wil op de locatie van het voormalig gemeentehuis aan de Bannehof in Zaandijk maximaal 160 grondgebonden woningen en appartementen bouwen, verdeeld over drie bouwblokken, in een parkachtige groene omgeving. In het plan komen 30 procent sociale huurwoningen, huurhuizen in het middensegment, starterswoningen, woningen voor senioren en middeldure koopwoningen. Ook komen er mantelzorg- of kangoeroewoningen. Daarnaast is er aandacht veel aandacht voor duurzaamheid en klimaatadapdatie. Wellicht is De Bannehoven het derde bouwplan waarvoor de provincie onlangs groen licht gaf, naast De Eilanden van Hain in Krommenie en De Industrieel in Zaandam. Dat het derde plan nog geheim moest blijven was vanwege een nog ontbrekend bestemmingsplan.

‘Betaalbaar en duurzaam’

‘We zetten weer concrete stappen om mooie, kwalitatief hoogwaardige woningen aan onze gemeente toe te voegen,’ zegt wethouder Wessel Breunesse nu in een persbericht. ‘Op deze plek willen we betaalbare en duurzame woningen laten ontwikkelen die voor zo’n 160 Zaanse gezinnen een mooi nieuw thuis kunnen vormen. Zo gaan de gasloze woningen onder andere ontwikkeld worden met warmtepompen en zonnepanelen. Ook is er aandacht voor klimaatadaptatie in de vorm van groene daken en maatregelen om water langer vast te houden, zoals wadi’s. De groene omgeving zorgt ervoor dat dit niet alleen een mooi nieuw buurtje wordt, maar dat het het hele gebied mooier maakt.’

Om de woningen te kunnen realiseren is een nieuw bestemmingsplan nodig. Vorig jaar is het ontwerpbestemmingsplan Bannehof Zaandijk ter inzage gelegd. Daarover is één zienswijze ingediend, maar die heeft niet geleid tot aanpassingen van het bestemmingsplan.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen