Drie bouwprojecten kunnen van start door stikstofvermindering

Voor de bouw van De Industrieel aan de Zaan is het werk al in volle gang.
Voor de bouw van De Industrieel aan de Zaan is het werk al in volle gang.
Foto: De Industrieel.nl

Tien woningbouwplannen in Noord-Holland die waren aangemeld voor het stikstofregistratiesysteem krijgen een natuurvergunning, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor de bouw van 4503 huizen. In Zaanstad gaat het om de Eilanden van Hainde Industrieel en een derde project dat nog niet bekend mag worden gemaakt omdat het ontwerp bestemmingsplan nog moet worden vastgesteld.

Gedeputeerde Wonen Cees Loggen is ‘blij dat er nu duidelijkheid én groen licht is’. ‘De woningnood in Noord-Holland is enorm, en elke woning is er één. Daarom doen we er als provincie alles aan om woningbouw te faciliteren en realiseren. De huizen komen in Zaanstad, Velsen, Bergen, Haarlemmermeer, Heiloo, Landsmeer en Wijdemeren. Het Rijk heeft verschillende maatregelen genomen om de uitstoot van stikstof te laten afnemen. Eén van de maatregelen is de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur. De stikstofruimte die daardoor vrijkwam werd opgenomen in het stikstofregistratiesysteem en de afgelopen maanden konden gemeenten in heel Nederland woningbouwprojecten aandragen voor stikstofruimte. In Noord-Holland was de ruimte beperkt, omdat de maximumsnelheid op de meeste snelwegen al voordat die landelijk werd ingevoerd 100 kilometer per uur was.

Grote behoefte

De behoefte aan nieuwbouwwoningen blijft ongekend groot: berekeningen van het ministerie van Binnenlandse Zaken tonen aan dat er jaarlijks zo’n 90.000 woningen bij moeten komen. In de praktijk merken makelaars dat bouw- en vergunningsprocedures te lang duren. Er moet substantieel meer gebouwd worden zodat er ook – vaak goedkopere – bestaande woningen vrij komen. De prijs van de gemiddeld verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd in Nederland met ruim negen procent toegenomen tot gemiddeld 401.000 euro.

Bestaande huizen

Volgens de laatste cijfers van  Nederlandse Vereniging van Makelaars staat de Zaanstreek op plek zeven in de top tien van regio’s waar de woningprijzen in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld het sterkst stegen, en wel met 6,6 procent. Noordoost-Groningen voert die lijst aan met 11,2 procent. In de Randstad staat verder alleen Almere in de top tien van NVM-regio’s – met een stijging van 5,9 procent op de laagste plaats.

Overspannen markt

Huizen blijven in de Zaanstreek bovendien snel van eigenaar wisselen: appartement na gemiddeld 26 dagen (was vorig jaar in het hetzelfde kwartaal 29 dagen), twee-onder-een-kappers na 31 dagen (was 39), een hoekwoning na 31 dagen (was 30) en een tussenwoning na 25 dagen (was 26). Vrjstaande woningen worden niet genoeg verkocht om daar een betrouwbaar beeld van te geven. Wat de gemiddelde prijs betreft, die lag voor een appartement op 242.000 (was een jaar eerder 233.000 euro), voor een twee-onder-een-kapper op 377.000 euro (was 323.000), voor een hoekwoning op 350.000 (was 307.000) en voor een tussenwoning op 328.000 euro (was 304.000 euro).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen