Geen Sportlaan en open vaarverbinding van Provily naar de Ham

Er komt geen open waterverbinding met de Ham.
Er komt geen open waterverbinding met de Ham.
Foto: AM

Er ligt een nieuw plan voor de opzet van nieuwbouwwijk Eilanden van Hain in Krommenie op basis van het eindadvies van het burenoverleg. Zo vervallen de voorgenomen open waterverbinding tussen de toekomstige Eilanden (gedeelte Provily) en de Ham en de nieuw aan te leggen Sportlaan.

In de voorbije periode hebben AM en gemeente de doorvaart nogmaals bezien en getoetst op waarde en kwaliteit, schrijft wethouder Wessel Beunesse aan de raad. Die ‘brede inhoudelijke afweging ten aanzien van onder andere natuur, cultuurhistorie, recreatie en de eerdere aanbesteding’ heeft uiteindelijk geresulteerd in een alternatief plan zonder de open vaarverbinding. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan één van de belangrijkste bezwaren uit het burenadvies.

De ontsluiting via de Sportlaan bleek zowel vanuit de provinciale als de gemeentelijke verkeerskundige optiek uiteindelijk toch niet mogelijk noch wenselijk. Dit betekent dat de ontsluiting van de Eilanden van Hain via de bestaande wijk zal gaan, met een‘knip’ gemaakt in de Busch. Er is voor gekozen om het toekomstige bewonersverkeer van en naar de Slibkuil te ontsluiten aan het verlengde van de Komarowlaan. Voor het zandtransport en bouwverkeer wordt een tijdelijke brug over de Kerksloot gelegd om de bewoners van de Komarowlaan zoveel mogelijk te ontlasten.

Geen schuine brug

Er is niet gekozen voor een permanente schuine brug over de Kerksloot. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dar er geen goede en verkeerskundig veilige aansluiting van de brug aan de Militaireweg te maken was en er een niet-wenselijke stedenbouwkundig situatie tussen het appartementengebouw en de Kerksloot zou onstaan doordat de schuine brug hier dicht langs de appartementen zou lopen. Bovendien past zo’n brug niet goed in het stedenbouwkundige karakter van de Kerksloot met zijn haakse bruggen.

Groene buffer

Verder wordt er een nieuwe groene buffer rondom de Slibkuil aangelegd. De watergang tussen Slibkuil en de Westdijk is versmald, zodat extra bomen op de kavels van de woningen geplant kunnen worden. De verkaveling aan de Busch is aangepast om een groene buffer tussen de Busch en  gProvily mogelijk te maken. In het oorspronkelijke plan stonden hier gedeeltelijk dubbele kavels. In het bijgewerkte plan is dit een enkele rij geworden. Hierdoor zijn de kavels aan de Busch dieper en worden deze aan de voorzijde voorzien van bomen.

Ontwikkelaar AM is akkoord met de veranderingen. Na de zomervakantie zal, voor zover mogelijk in verband met de dan geldende coronamaatregelen een bewoners bijeenkomst worden gehouden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen