Beeldkwaliteitsplan Meneba toont wat er zeker blijft staan

Foto: Beeldkwaliteitsplan Meneba

Coöperatie De Vlijt, eigenaar en ontwikkelaar van de voormalige meelfabriek Meneba in Wormerveer en het collge zijn akkoord met het ontwerp van het Beeldkwaliteitsplan en de Cultuurhistorische Verkenning voor de transformatie van het fabrieksterrein naar een nieuwe woonwijk. Die zijn noodzakelijk voor de wijziging van het bestemmingsplan.

In de Cultuurhistorische Verkenning is de ontwikkelgeschiedenis van de locatie beschreven en zijn de cultuurhistorische waarden geformuleerd. In het complex zijn diverse gebouwen geïnventariseerd als categorie 1, hetgeen wil zeggen dat deze een hoge monumentale waarde hebben. Behoud van die gebouwen is noodzakelijk en ze zullen daarom ook worden aangewezen als gemeentelijk monument. In het Beeldkwaliteitsplan zijn de kernkwaliteiten van het plan omschreven, de ruimtelijke karakteristieken van de huidige bebouwing en de uitgangspunten en criteria voor de herontwikkeling.

Bron: Beeldkwaliteitsplan Meneba

Het college is akkoord met het ontwerp van het Beeldkwaliteitsplan en heeft het nu vrijgegeven voor inspraak. Daarna wordt het ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Er is een enquête uitgevoerd onder zowel omwonenden als bedrijven om inzicht te krijgen in hun behoeftes, wensen en ideeën en de resultaten daarvan zijn te bekijken op een Meneba-website. Afgelopen oktober is een digitale informatieavond gehouden voor de bedrijven op Noorderveld en zij staan in beginsel positief tegenover de ontwikkeling, aldus het college.

Wel zorgen bij bedrijven

Een belangrijk aandachtspunt en een bron van zorg bij de bedrijven is wel toename van het verkeer en daarmee een verslechterde bereikbaarheid van het bedrijventerrein. Ook vrezen voor onvoldoende milieuruimte voor de bedrijven. Nieuwbouw van woningen betekent onder meer dat de milieuruimte van enkele bedrijfskavels planologisch moet worden afgeschaald. Die aspecten worden nog meegenomen bij de verdere uitwerking en bij het opstellen van het bestemmingsplan.

 

 

 

 

Het ontwerp-Beeldkwaliteitsplan ligt gedurende zes weken ter inzage na de publicatie in het Zaans Stadsblad en het gemeenteblad en op de website van de gemeente. De Cultuurhistorische Verkenning wordt niet formeel gepubliceerd, maar wel ter informatie op de projectwebsite geplaatst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen