Wormerveer op weg naar ongekende transformatie

Foto: Gemeente Zaanstad

Her persbericht van de gemeente over MAAK.Zaanstad Noord begint wat ongelukkig: de komende 20 jaar veranderen Krommenie, Assendelft-Noord en Wormerveer ‘in een gebied waar het prettig wonen én werken is, met mooie openbare ruimte, veel groen, goede voorzieningen en een goede bereikbaarheid’. Dat toont weinig betrokkenheid bij de mensen die daar nu met veel plezier wonen en werken.

In dit noordelijke deel van Zaanstad komen er 5000 woningen bij ‘met veel aandacht voor het behoud van het industrieel erfgoed zoals elementen van het Meneba– en het Brokking-terrein,’ Zo gaat het verder. ‘Deze transformatie zorgt ervoor dat in 2040 kinderen hier prettig kunnen opgroeien en de bestaande bewoners veilig oud kunnen worden. Met de bijbehorende voorzieningen zoals scholen, winkels, kinderopvang en huisartsen.’ Hoe dat eruit gaat zien tonen impressies van een muur van stenen langs de Zaan in Wormerveer. Waar steden zich vaak langzaam openen richting het omliggende landschap, daar lijkt het ‘oude’ dorp Wormerveer straks te worden omringd door de stad.

 

 

Omdat 5000 nieuwbouwwoningen – een kwart van het beoogde totaal van 20.000 de komende jaren – toevoegen alleen mogelijk is als Zaanstad tegelijkertijd investeert in de bereikbaarheid en in de kwaliteit van de openbare ruimte, zegt MAAK.-wethouder Hans Krieger dat er bij de ontwikkelingen veel aandacht is voor de architectonische kwaliteit van de huizen én voor de openbare ruimte.  Er liggen geweldige kansen om vervallen bedrijventerreinen te ontwikkelen naar woonwijken van de toekomst waar mensen graag wonen, werken, sporten en elkaar ontmoeten. Zo willen wij bijvoorbeeld 630 woningen realiseren op het Meneba-terrein. Dat is een prachtplek om te wonen met uitzicht op de Zaan.’

Dertig procent sociale huur

Het streven is om in MAAK.Noord 30 procent sociale huur te bouwen, tien tot 20 procent middeldure huur en 50 tot 60 procent duurdere huurwoningen en koophuizen. De gemeente gaat de plannen op korte termijn bespreken met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen. Hun opmerkingen worden zo mogelijk nog in de stukken verwerkt alvorens deze richting de gemeenteraad gaan.

Reacties

Cookieinstellingen