Instortingsgevaar noopt tot gedeeltelijke sloop De Pijl

Foto: Gemeente Zaanstad

Zowel het dragende metselwerk als het staalskelet van de voormalige veevoederfabriek De Pijl in Wormerveer zijn constructief dusdanig aangetast dat deze tijdens een extreme belasting zoals een storm of sneeuw het dak niet meer kunnen dragen. Tijdens een novemberstorm is een deel van het gebouw dat deel uitmaakt van de ontwikkeling van Brokking – het vroegere Wessanen De Ster – al ingestort.

Instorting is een acuut reëel risico met alle gevaar voor de omgeving vandien, zo hebben ontwikkelaar De Nijs en de gemeentelijke afdeling Bouw & Toezicht geconstateerd. Het advies is om het houten dak, het staal en het metselwerk tot op de eerst volgende stabiele vloer – de vijfde verdiepingsvloer – te slopen. De bovenste verdieping is meteen na de instorting al verwijderd. Het is altijd de bedoeling geweest om  De Pijl te behouden, maar dat blijkt dus niet voor 100 procent te doen te zijn.

De Pijl in 1930.

Omwonenden zijn al door de ontwikkelaar De Nijs geïnformeerd over de voorgenomen werkzaamheden: het verwijderen van de – vanaf de Noorddijk gezien – voorste bovenste verdieping van ongeveer 37,50 meter bij 13,50 meter. Dat moet verdere instortingen en het wegwaaien van losgeraakte dakonderdelen wegnemen, net als vervuiling van het Zaanwater rondom het pand. De werkzaamheden gaan drie weken duren en dagelijks zal worden beoordeeld of het pand stabiel is geen gevaar oplevert voor de omgeving. De locatie is afgezet met bouwhekken. Zodra de verdieping gesloopt en opgeruimd is wordt met de ontwikkelaar en het bevoegd gezag gecontroleerd of de sloop het gewenste resultaat heeft opgeleverd. In opdracht van De Nijs wordt een analyse uitgevoerd naar de staat van het hele bouwwerk.

Woningbouw vordert

De bouw van de woonwijk Brokking aan de Zaan met 180 woningen is intussen in volle gang. De deelgebieden Arsenaal 1 + 2 zijn afgelopen zomer opgeleverd (50 woningen) en de oplevering van De Tuinen (37 woningen) is gepland in het eerste kwartaal van volgend jaar. De omgevingsvergunning voor zeventien woningen in Arsenaal 3 is toegekend en het streven is om de vergunning voor tien sluiswoningen nog dit jaar in te dienen. De planontwikkeling van De Pijl start begin volgend jaar.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen