112

Politiemensen het afgelopen jaar ’tientallen keren’ aangevallen

Foto: Wikipedia / Sanderflight

De politie Zaanstreek heeft ‘een roerig jaar’ achter de rug, zo schrijft ze op haar Facebookpagina. Onder meer omdat Zaankanters ‘tientallen keren’ besloten om zich tegen agenten te keren en hen aan te vallen.

Daarnaast waren er schietincidenten, en niet alleen in de wijken die nu zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebieden: in januari was er nog een ‘mysterieus schietincident’ in het tunneltje bij station Zaandijk Zaanse Schans, dat nog niet is opgelost. Toeristen hoorden daar schoten, waarna meerdere personen zouden zijn gevlucht. Het ernstigste op dit gebied was de schotenwisseling op de Burcht in Zaandam en kort daarop de voortzetting van het conflict met schoten bij en in het Zaans Medisch Centrum. De vier verdachten in die zaak, onder wie het slachtoffer dat ernsig gewond raakte, zitten vast.

Parkeergarage, brugongeval en overvallen

Ook de ingestorte parkeergarage in Wormerveer en het recente brugongeval hadden een grote impact, net als de voorbereidingen van de nationale intocht van Sinterklaas in Zaandijk. Op dat laatste wordt tevreden teruggeblikt wat het verloop van de dag zelf betreft. Er waren het afgelopen jaar ook meerdere overvallen. Bij een aantal konden direct daders worden aanhouden en bij vele op een later moment, met ‘als dieptepunt’ de arrestatie van een veertienjarige jongen uit Purmerend voor de overval op het tankstation aan de Fortuinweg in Zaandijk, op een steenworp afstand van het bureau. De politie noemt ze niet in haar opsomming, maar voor veel Zaankanters zijn ook de talloze autobranden ongetwijfeld een vermelding waard.

Ontspannen momenten

Er waren ook ontspannen momenten voor de lokale agenten: kinderen konden op het bureau een liedje komen zingen met Sint Maarten en hun schoentje zetten met Sinterklaas. Er werden een Iftar-maaltijd en een Kerstontbijt georganiseerd en de Zaanse politie deed mee aan de Gay Pride in Amsterdam en de Alkmaar Pride. Wij wensen alle medewerkers van het bureau in Zaandijk wat vaker een lach en ontspanning toe in 2019.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen