Instorting Deka-garage Wormerveer gevolg van ’talloze’ bouwfouten

Foto: Google Street View

Volgens ingenieur Sander Pasterkamp van de Technische Universiteit Delft was het wachten op het instorten van de Deka-garage in Wormerveer, omdat er bij de bouw ‘echt enorm geprutst’ is met de staalconstructie. Hij bekeek de documenten die NH Nieuws van de gemeente kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Het feit dat-ie is ingestort, zegt al genoeg natuurlijk,’ zegt Pasterkamp in een artikel op de website van het Noord-Hollandse mediabedrijf en in onderstaande video. De parkeergarage boven het DekaMarkt-filiaal in Wormerveer stortte op 18 september deels in. Wonder boven wonder vielen daarbij geen gewonden of erger. De oorzaak: tijdens de bouw zijn talloze fouten gemaakt, aldus NH Nieuws. Zo werd er begin 2010 al aan de constructie gebouwd voordat de bouwtekeningen of berekeningen bij de gemeente bekend waren.

Bouwstop

In juli 2010 werd door de afdeling Bouw- en Woningtoezicht een algehele en officiële bouwstop gelast vanwege ondeugdelijke liggers en ‘gestuntel’ van de staalmonteur. Daarna zou er weer doorgebouwd zijn zonder dat de tekeningen en documenten door de gemeente waren gecontroleerd. Wat de brandveiligheid betreft werd twee keer gewaarschuwd, voor zestien onveilige punten.

Haast

Pasterkamp liet NH Nieuws weten dat er in zijn ogen vooral veel haast is gemaakt om de winkel weer snel open te krijgen na de interne verbouwing en de bouw van de bovengelegen garage. Ook nu dringt DekaMarkt aan op een snelle heropening van de nog altijd gesloten supermarkt, omdat er volgens het bedrijf geen veiligheidsissues meer spelen. De gemeente en de eigenaar houden dat tegen omdat hun onderzoeken nog niet zijn afgerond.

De gemeente heeft ook al het eigen toezicht tijdens de bouw van de Deka-garage tegen het licht gehouden en daaruit geconcludeerd dat zij geen steken heeft laten vallen en dat alle controles volgens de destijds geldende regels zijn uitgevoerd. Daar zal na de kritische kanttekeningen uit Delft ongetwijfeld het laatste woord nog niet over gezegd zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen