Gebruiker blijft een zwakke schakel bij veilige bediening bruggen

Foto: Gemeente Zaanstad

Veiligheidsinspecties van bruggen moeten ter plekke worden uitgevoerd met de gebuiker in het achterhoofd. Dat hield Wesley Fontijn, de zoon van de in februari 2015 op de Den Uylbrug verongelukte 57-jarige Marijke Fontijn uit Zaandam, de gemeenteraad gisteren voor. De mens blijft altijd de onzekere factor.

Dat bleek later op de avond ook uit de beantwoording van vragen van de SP en GroenLinks door burgemeester Jam Hamming, verantwoordelijk voor Veiligheid. Hij meldde dat sinds 2016 een lijst van tien soorten incidenten en overtredingen wordt bijgehouden, die onmiddellijk door de brugwachters gemeld worden. Het overzicht van de jaren 2016-2018 wordt volgend jaar naar de raad gestuurd, maar wat Hamming nu al kon zeggen was dat overtredingen – zoals willens en wetens bewegende slagbomen en rode lichten negeren – honderden keren per week voorkomen en incidenten – zeg maar (bijna)-ongelukken – ‘hooguit enkele tientallen keren per jaar’. En passant liet de burgemeester daarbij ook nog weten zelf getuige te zijn geweest van een tussen de slagbomen door slalommende bus.

Noodknop

Hamming legde ook uit dat ‘de noodknop’ bij de Den Uylbrug geen knop is om de brug mee stil te zetten, maar een ‘attentieknop’ waarmee de brugwachter in het Havenkantoor kan worden geattendeerd op zaken buiten het normale om. Die knop is sinds de installatie slechts eenmalig gebruikt en dat was uit baldadigheid, aldus Hamming. Het is wel de bedoeling dat op alle bruggen zulke knoppen komen en mogelijk ook een afwijkende kleur op de bewegende delen van de brug, zoals dat na het dodelijke ongeval op de Den Uylbrug ook is gebeurd.

Voetgangerslicht

Wesley Fontijn had gisteravond nog meteen een verbeterpunt waarnaar gekeken moet worden bij de Prins Bernhardbrug, de oeververbinding over de Zaan die onlangs bijna twee bejaarde Zaandammers het leven kostte toen hij openging terwijl zij erop stonden. Fontijn ontdekte dat het voetgangersgedeelte vanaf de Vincent van Goghweg geen voetgangerslicht heeft dat waarschuwt voor brugopeningen, waardoor met name oudere mensen die naar boven lopen maar daarbij naar beneden kijken vanwege de wat lastig begaanbare trap niet zien wat de brug gaat doen.

De burgemeester zegde toe die opmerking mee te nemen in de rapportage die volgende week toch al zou verschijnen over de veiligheid van de Zaanse bruggen, los van de vragen van de SP en GroenLinks. Volgens Hamming zal daar onder andere in staan dat alle aanbevelingen waarmee de Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam na het ongeval op de Den Uylbrug zijn uitgevoerd, met soms nog wat extra’s.

Geen technische mankementen

De uitgebreide tests waaraan de Prins Bernhardbrug afgelopen zaterdag werd onderworpen hebben in elk geval aangetoond dat de val van het oudere echtpaar niet aan technische mankementen van de brug kan liggen. Het politieonderzoek naar de precieze toedracht van het ongeval is nog niet klaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen