DZ wil na zeven maanden antwoorden over geld voor Lycurgus

Het sportpark aan de Omzoom.
Foto: AV Lycurgus

Democratisch Zaanstad heeft schriftelijke vragen gesteld om zijn op 18 mei ingediende schriftelijke vragen over de met Lycurgus en de Stichting Atletiek Saendelft getroffen financiële regelingen beantwoord te krijgen. De vereniging en de stichting dreigen ten onder te gaan als de gemeente niet bijspringt.

DZ wacht al bijna zeven maanden op uitsluitsel en nu is het geduld van fractievoorzitter Juliëtte Rot op. Het laatste dat wethouder van Sport Gerard Slegers over de zaak liet weten is dat de gewenste hogere bezetting van de indoorhal van Lycurgus op sportpark De Omzoom in Assendelft vanwege alle coronamaatregelen voor de binnensport nog geen concrete resultaten heeft opgeleverd. De Stichting Atletiek Saendelft is verantwoordelijk voor de exploitatie van de hal die met particuliere leningen is gefinancierd en de bouwkosten zijn de reden dat Lycurgus nu in zwaar weer zit. Ook de club leende daarvoor geld, dat weer werd doorgeleend aan de stichting.

Ruim een miljoen

Het college gaat met het besluit om als gemeente de (hypothecaire) leningen ter hoogte van 1,3 miljoen euro van de Stichting Atletiek Saendelft over te nemen in tegen het eigen beleid, maar acht in dit verband het algemeen belang van doorslaggevende waarde. De ongeveer 1000 leden van Lycurgus maken gebruik van de indoorhal en daarnaast wordt die gehuurd door andere verenigingen, scholen en privé personen, die allemaal zwaar gedupeerd zouden worden bij een gedwongen sluiting.

Watersportvereniging Bruynzeel

Dit maakt ook dat er geen raakvlakken zijn met de problemen van watersportvereniging Bruynzeel, die zijn gehuurde haven is kwijtgeraakt maar van de gemeente geen financiële hulp krijgt bij het realiseren van een alternatief. Hier is immers ‘slechts’ sprake van een clubbelang. Wethouder Wessel Breunesse heeft de raad inmiddels laten weten dat er ook geen beroep kan worden gedaan op provinciale watersportgelden om Bruynzeel te helpen.

De subsidies die in Haarlem kunnenworden aangevraagd hebben betrekking op ‘kleine voorzieningen en diensten’ en ‘duurzaamheid en innovatie’. Het (gedeeltelijk) financieren van de aanleg van een verenigingshaven komt daarvoor niet in aanmerking.

 

Reacties

Cookieinstellingen