Raad in meerderheid akkoord met redding Lycurgus

Foto: Facebook / AV Lycurgus

Het lijkt erop dat de gemeente Lycurgus de helpende hand gaat reiken om op tijd een lening van 1,3 miljoen euro te kunnen aflossen. Een meerderheid in de raad wil – met de nodige kanttekeningen – akkoord gaan met het verstrekken van een gemeentelijke hypothecaire lening om te voorkomen dat de atletiekvereniging failliet gaat.

Er leven in de gemeenteraad nog wel veel vragen over alle financiĆ«le ins en outs van het reddingsplan, waar wethouder voor Sport Gerard Slegers nog antwoorden op gaat geven. Duidelijk is al wel dat in het kader van ‘voor wat hoort wat’ de indoorhal van de vereniging op sportpark De Omzoom in Assendelft voor een bredere groep sporters beschikbaar komt. De bouwkosten van die hal zijn de reden dat Lycurgus nu in zwaar weer zit en dat de gemeente een uitweg moet bieden.

Voor het blok gezet

Raadslid Rob Karst van D66 hikte er nogal tegenaan: bij particulieren leningen afsluiten voor meer dan een miljoen euro met een looptijd vijf jaar is vragen om problemen, betoogde hij. Geen enkele vereniging kan in een zo korte tijd zo’n enorm bedrag aflossen. Lycurgus koos er echter wel voor en liet Slegers een half jaar geleden weten dat de club zal omvallen als dat in november dit jaar niet blijkt te lukken. De wethouder, voor het blok gezet, besloot de vereniging daarop met het oog op het algemeen belang een reddingsboei toe te werpen.

Schadevergoeding

Dat grotere belang was voor de meeste fracties reden om meer of minder knarsetandend akkoord te gaan. Alleen de PVV is er nu al falikant op tegen. Dat Lycurgus ermee instemt om een schadeclaim van 188.000 euro als gevolg van bouwfouten terug te brengen tot 36.000 euro maakt volgens Slegers geen deel uit van het reddingsplan, maar is een tweede, op zichzelf staande en al veel langer slepende procedure.

Zaanstad betaalt het schadebedrag aan Lycurgus en de club gebruikt het vervolgens voor het aflossen van de leningen. De gemeente op haar beurt probeert het bedrag terug te halen bij aannemer Antea. Dat laatste ziet er volgens Slegers positief uit.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen