Gemeente moet omvallen Lycurgus en sportpark voorkomen

Het sportpark aan de Omzoom.
Het sportpark aan de Omzoom.
Foto: AV Lycurgus

De gemeente moet over de brug komen met een 100 procent borgstelling voor een lening van 1.300.000 euro om te voorkomen dat de Stichting Atletiek Saendelft en atletiekvereniging Lycurgus financieel omvallen en de exploitatie van sportpark De Omzoom in Assendelft in het geding komt. Dat is maatschappelijk onaanvaardbaar.

Voor de financiering van de bouw van de indoorhal heeft de Stichting Atletiek Saendelft een lening afgesloten bij een private persoon en als zekerheid is een recht van hypotheek gevestigd ten gunste van deze investeerder. De lening moet in november in zijn geheel worden afgelost. Daarnaast heeft Lycurgus nog eens drie leningen van private personen aangetrokken en deze doorgeleend aan de Stichting Atletiek Saendelft.

Lening van 1,3 miljoen

Om alle private leningen af te lossen wilde de stichting nu een herfinanciering aangaan bij de Bank Nederlandse Gemeenten, waarvoor door de Stichting Waarborgfonds Sport een haalbaarheidsonderzoek is uitgevoerd. Dat had als uitkomst dat een lening van 1.300.000 euro met een looptijd van 40 jaar tegen een rentepercentage van 1,5 haalbaar is. Maar een voorwaarde daarbij is de 100 procent borgstelling van  Zaanstad.

Het beleid van de gemeente is dat geen borgstellingen verleent, maar in het geval van een maatschappelijk belang kan hiervan worden afgeweken, Zaanstad staat dan voor maximaal 80 procent van de lening borg met een maximale looptijd van 25 jaar. Dat strookt dus niet met hetgeen nu gevraagd wordt.

Oplossing

De oplossing die het college nu aan de raad voorlegt is dat de gemeente zelf tegen een marktconforme prijs en onder de voorwaarde dat Zaanstad het zekerheidsrecht van eerste hypotheek krijgt, de bestaande (hypothecaire) leningen van de Stichting Atletiek Saendelft overneemt. Zo wordt voorkomen dat de stichting geen lening krijgt, in november de private financierder niet kan betalen en failliet gaat, Lycurgus meeslepend in de val. Wanneer ook de Stichting Beheer Provily Sportpark hierin meegezogen zou worden, zou de exploitatie van het hele sportpark de Omzoom stil komen te liggen.

Geen optie

Dat vindt het college onacceptabel. De ongeveer 1000 leden van Lycurgus maken gebruik van de indoorhal en daarnaast wordt de hal gehuurd door andere verenigingen, scholen en privé personen. De leden en andere gebruikers zouden hun sport niet meer kunnen beoefenen in de hal en de andere verenigingen en hun leden die op de Omzoom gevestigd zijn zouden eveneens met lege handen staan.

Schade door gebreken

‘Met de verwachte groei van de stad en de toenemende behoefte aan sportvoorzieningen is het niet wenselijk dat een geheel sportpark leeg komt te staan. Bovendien leidt dit tot extra druk voor andere Zaanse verenigingen, omdat meer sporters bij hen willen sporten,’ aldus het college. Dat is echter nog meer geld kwijt aan de Omzoom, wegens geconstateerde gebreken aan het atletiekcomplex.

Lycurgus stelt voor een bedrag van 188.000 euro schade te hebben geleden als gevolg van deze fouten, maar de stadsadvocaat kwam tot 36.000 euro. Zaanstad wil dat bedrag compenseren en dan proberen het geld terug te halen bij de bouwer van het sportcomplex. Lycurgus heeft aangegeven de vergoeding te zullen accepteren indien de gemeente een hypothecaire lening aan de vereniging verstrekt.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen