Vraagtekens DZ bij plan voor redding Lycurgus

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Democratisch Zaanstad wil het naadje van de kous weten over de schade die atletiekvereniging Lycurgus heeft geleden vanwege bouwfouten bij sportcomplex De Omzoom in Assendelft. Daarover is al jaren gesteggel.

Lycurgus claimt voor 188.000 euro het schip in te zijn gegaan over een periode van circa vier jaar, maar de gemeente heeft de vereniging op basis van de beoordeling door de stadsadvocaat een vergoeding van 36.000 euro geboden. Daarmee is Lycurgus onder voorwaarden akkoord gegaan. Maar DZ zet er vraagtekens bij.

Ons probleem niet

Eind maart 2017 zei de toenmalige wethouder Jeroen Olthof ‘vanaf de eerste dag’ op de hoogte te zijn geweest van de problemen met de atletiekbaan en vanaf het moment van oplevering in conclaaf te zijn geweest met de aannemer. Het zou gaan om scheuren in de binnenste en buitenste baan. ‘Het gaat om een constructiefout waarbij de aannemer volledig aansprakelijk is om dat te gaan herstellen. Het is een discussie tussen de aannemer en de verzekeraar, wie gaat dat betalen, maar goed, dat is ons probleem niet,’ zo citeert fractievoorzitter Juliëtte Rot uit stukken van destijds.

Ons probleem wel

Zij wil weten waarom deze schade na vier jaar ‘ineens wel het probleem van de gemeente is’ en waarom Lycurgus aan het accepteren van de aangeboden schadevergoeding de eis heeft verbonden dat de gemeente de vereniging een hypothecaire lening verstrekt. Lycurgus moet later dit jaar een lening voor de bouw van De Omzoom terugbetalen en zint samen met de gemeente op manieren om dat financieel voor elkaar te boksen. Voor Democratisch Zaanstad is zo’n lening niet vanzelfsprekend: straks staan clubs ervoor in de rij.

Waarde van beleid

Rot vindt ook dat de gemeenteraad eerder bij de perikelen rond Lycurgus betrokken had moeten worden en waarom het college zo gemakkelijk eigen, door de gemeenteraad  vastgesteld beleid loslaat als dat in haar ogen wenselijk wordt geacht. ‘Wat is de waarde van gemeentelijk beleid als via omwegen alsnog wordt getracht hiervan af te wijken?’ schrijft ze in schriftelijke vragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen