Unieke herinnering aan Japanse Olympiërs in Zaandam in 1928

Het pand Dam 8 verwijst nog steeds naar het verleden als hotel.
Foto: Google Street View

Het zoemt al een aantal dagen rond, de aankondiging van een unieke vondst in het Gemeentearchief van Zaanstad door sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Vandaag kwam de onthulling: het gaat om een gesigneerde foto van de Japanse atlete Kinue Hitomi, gemaakt tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.

De Spelen in Amsterdam kenden wegens geldgebrek geen Olympisch Dorp en de Japanse delegatie nam zijn intrek in de Zaandamse hotels Het Wapen van Amsterdam en Het Wapen van Zaandam. Dat is dan ook de reden dat er Japanse sporen liggen in het Gemeentearchief Zaandam. Het verklaart de Japanse sporen in het archief, aldus Van de Vooren.

Jong gestorven

Hitomi won de zilveren medaille op de 800 meter en was daarmee de eerste Japanse vrouw met een Olympische plak. Drie jaar later zou ze sterven als gevolg van een longontsteking. Ze werd maar 24 jaar oud. De foto van de Japanse tijdens haar zilveren race was al bekend en via het NOC * NSF opgenomen in de collectie van Europeana, maar het feit dat de Zaanse afdruk haar handtekening bevat maakt hem uniek.

Meer in het vat

‘Bijna 100 jaar later vinden we dan zo eindelijk zichtbare sporen van deze Japanse aanwezigheid in Zaandam, toentertijd een gebeurtenis die een enorme indruk maakte op de plaatselijke bevolking. En daar blijft het niet bij, want er ligt nog meer in het archief. Daarover meer in een volgende aflevering,’ schrijft Van de Vooren.

Reacties