College geeft zoeken naar haven voor Bruynzeel op

Foto: Watersportvereniging Bruynzeel

Het college geeft Watersportvereniging Bruynzeel de genadeklap omdat er geen haalbare plek te vinden is voor een haven. Het water ter hoogte van Havenstraat 1 in Zaandam is slechts voor tien jaar beschikbaar en is daarmee voor de vereniging niet kostendekkend te exploiteren. Deze termijn verlengen wil Zaanstad niet.

Bruynzeel moest in oktober 2021 haar stek bij Jachthaven Kokernoot verlaten toen na 25 jaar het huurconract afliep. Onderzoek naar de financiële haalbaarheid van de gevonden alternatieve locatie wees uit dat een exploitatie van 20 à 25 jaar nodig zou zijn, maar daar wil het college niet aan. Dat stelt dat dit is onwenselijk is omdat het om de laatste plek in dit gebied gaat met open zicht over de Zaan. In de toekomst moet de plek onderdeel worden van een wandelboulevard richting het Hembrugterrein.

Meer obstakels

En er zijn nog wel meer (financiële) haken en ogen, zoals het gegeven dat parkeren er  niet direct mogelijk is en er circa 20 parkeerplaatsen gerealiseerd zouden moeten worden voor een jachthaven. Die moeten op terrein(en) van derden worden gezocht en gevonden en de financiële dekking daarvan is onzeker. Daarnaast zijn de (elektrische) aansluitingen en riolering op de kade niet ingericht op een jachthaven en ook de aanleg daarvan kost geld. Als laatste zijn er de woonbootbewoners van de Houthavenkade die  zich zorgen maken over potentiële geluidsoverlast. Daar zou nog onderzoek naar moeten worden gedaan.

Zakenpartner

Bruynzeel is op zoek geweest naar een zakenpartner met interesse om in Zaanstad een haven te starten voor de exploitatie van elektrische pleziervaartbootjes. Deze businesscase is doorgerekend en bleek evenmin rendabel te zijn voor maximaal tien jaar exploitatie: ook dat zou 20 tot 25 jaar vergen. Het Watersportverbond deed een klemmend beroep op Zaanstad om Bruynzeel van de ondergang te redden, maar dat was aan dovemansoren gericht.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen