Gemeente wil Bruynzeel geen financiële hulp bieden

De haven die niet langer beschikbaar is.
Foto: Watersportvereniging Bruynzeel

De gemeente kan watersportvereniging Bruynzeel financieel niet helpen met de verplaatsing naar de Havenstraat in Zaandam. Zaanstad weigert om garant te staan voor een lening. Het is Bruynzeel nog niet gelukt om zonder steun tot een haalbare exploitatie te komen, nu de club moest vertrekken van de gehuurde stek bij Jachthaven Kokernoot.

De vereniging moet de gemeente een huur van zes tot acht euro per vierkante meter gaan betalen voor een nieuwe haven, net als andere recente huurders van water. Bruynzeel kan geen geld lenen bij een bank omdat er geen onderpand is: er wordt een aanvraag voorbereid voor een tijdelijke vergunning van maximaal tien jaar voor een uitvalsbasis aan de Havenstraat. Zaanstad werd daarop gevraagd om de huur te verlagen tot het bedrag dat de vereniging aan Kokernoot betaalde, maar dat weigert het college: dat zou in feite neerkomen op het verstrekken van subsidie.

Geen algemeen belang

‘Het college moet daarbij motiveren waarom aan deze vereniging een subsidie verstrekt wordt en vanuit welk budget deze subsidie gefinancierd wordt. Het toepassen van een lagere huurprijs voor deze vereniging van zeiljachteigenaren zou willekeurig zijn ten opzichte van andere huurovereenkomsten en vanuit het algemeen belang niet direct te verantwoorden,’ schrijft wethouder Wessel Breunesse aan de gemeenteraad. Bruynzeel krijgt wel de minimale huurprijs die mogelijk is zonder speciale behandeling: 5,88 euro per vierkante meter. Momenteel zit de club – opgericht in 1971 – zonder haven en is er nog geen zicht op een uitweg.

 

Reacties