Watersportvereniging Bruynzeel zoekt nieuwe plek

Foto: Watersportvereniging Bruynzeel

Watersportvereniging Bruynzeel moet in oktober dit jaar de jachthaven aan de Sluispolderweg in Zaandam verlaten en vreest dat dit de dit jaar een halve eeuw bestaande vereniging de das om zal doen. Een zoektocht naar een – tijdelijke – alternatieve plek heeft tot nu toe niets opgeleverd.

Voorzitter Bob Witman maakte gisteravond de gemeenteraad deelgenoot van de zorgen. De uit de personeeldvereniging van Bruynzeel voortgekomen zeilvereniging startte in 1971 in de Balkenhaven en kwam via een tussenstop in Westzaan terecht op de huidige locatie, op een terrein van Jachthaven Kokernoot. Daar huurde de gemeente voor 25 jaar een lap grond, rekende het volledige huurbedrag meteen al af en verhuurde de grond vervolgens aan de watersportvereniging.

Op 23 oktober dit jaar loopt de huurtermijn af en er is geen zicht op verlenging: met Kokernoot zou niet over een oplossing te praten zijn. En dus moet op die dag het terrein ontruimd worden opgeleverd. Aan de door de gemeente betaalde steigers liggen momenteel 49 schepen.

Afgevallen plekken

Bruynzeel heeft als alternatief een compleet drijvende jachthaven ontwikkeld. Heel betaalbaar, volgens Witman, omdat er niet veel palen voor geslagen hoeven te worden. Dat is een dure klus in water. De vereniging vroeg de gemeente om hulp bij het zoeken naar een plek daarvoor, maar in eerste instantie beloftevolle plekken een stukje verderop in Zijkanaal H, de Isaac Baarthaven en de Voorzaan zijn afgevallen.

Tot grote teleurstelling van Witman, die vindt dat de gemeente best wat assertiever zou kunnen optreden in deze kwestie. In Zijkanaal H is het de voor 2023 geplande fietsbrug die het obstakel vormt en in de Voorzaan de zichtlijnen die open moeten blijven.

Niet permanent

Een oplossing voor de problemen van de watersporters hoeft niet permanent te zijn. De vereniging verwacht over een jaar of vijf, zes trig te kunnen naar de Achtersluispolder als daar de herontwikkeling echt van de grond komt inclusief een nautische component. De boten verplaatsen naar een commerciĆ«le haven in Amsterdam is niet aan de orde, want daar zijn ligplaatsen vier tot vijf keer zo duur als bij Bruynzeel. Al sinds de oprichting profileert de Zaandamse club zich als een vereniging voor ‘de gewone man’, die er dankzij de relatieve betaalbaarheid toch een hobby als zeilen op na kan houden.

De gemeenteraad heeft begrip voor de zorgen van Witman en het onderwerp keert ongetwijfeld in enige vorm terug op de het bordje van de gemeente en de politiek. De financiering van een tijdelijke haven hoeft het struikelblok niet te zijn, want de vereniging heeft daar geld voor opzijgelegd. Een aantal vragen en antwoorden bleef voor kijkers naar de vergadering gisteren onzichtbaar: op enig moment hield de uitzending er abrupt mee op.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen