Nog geen boetes voor gemeenten die te weinig arbeidsbeperkten in dienst hebben

Foto: Still uit YouTube-video

Overheidswerkgevers hebben de doelstelling om 6500 banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking niet gehaald. Daarom heeft het kabinet laten weten per 1 januari de quotumregeling voor de overheid te activeren. Maar er volgen vooralsnog geen boetes.

In het Sociaal Akkoord van 11 april 2013 hebben het kabinet en de sociale partners afgesproken dat werkgevers voor het jaar 2026 in totaal 125.000 extra banen beschikbaar maken voor mensen met een fysieke of geestelijke beperking: 100.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid. Deze afspraak is vastgelegd in de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten. Daarin is een quotumregeling opgenomen die geactiveerd wordt als werkgevers de streefaantallen niet halen.

Dit najaar werd duidelijk dat de overheid heeft gefaald bij de doelstelling voor 2016 om 6500 extra banen te  scheppen. Er werden slechts 3600 geteld.

Verplichting bij meer dan 25 werknemers

Per individuele werkgever wordt gekeken of hij voldoende banen heeft gerealiseerd om aan zijn verplichting te voldoen. Werkgevers met 25 of meer medewerkers moeten volgend jaar 1,93 procent van het totale aantal verloonde uren besteden aan arbeidsplaatsen voor mensen uit de doelgroep. Dit percentage zal tot 2023 ieder jaar stijgen. Indien de werkgever er niet aan voldoet, legt de Belastingdienst een boete op van 5000 euro per niet gerealiseerde baan van minimaal 25,5 uur. Gemeenten moeten 2625 banen scheppen tot en met eind 2018 en in totaal 5250 banen tot en met 2023.

Omdat er sinds de invoering van de wet veel onduidelijkheden zijn geweest bij alle betrokkenen, wordt het vuur gemeenten nog niet al te na aan de schenen gelegd. Zo wordt de inning van de boete voor niet gehaalde arbeidsplaatsen pas effectief op basis van de resultaat over het jaar 2019 en kunnen gemeenten dus nog een inhaalslag maken.

Ook komt er nader onderzoek naar regionale verschillen, de omvang van de doelgroep en naar de ervaringen van werkgevers bij het invullen van de banenafspraak tijdens de quotumregeling. Mocht blijken dat de overheid dit jaar wel het afgesproken aantal banen heeft gehaald, dan wordt de quotumregeling gedeactiveerd en worden en geen boetes opgelegd.

Zaanstreek-Waterland

Gemeenten, particuliere werkgevers en andere betrokkenen hebben behoefte aan inzicht in de voortgang van de banenafspraak op regionaal niveau. In de laatste regionale trendrapportage staat dat bij de nulmeting in 2012 Zaanstreek-Waterland 3921 mensen met een indicatie voor het doelgroepregister telde en aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar 3076 (min 845).

Bij de overheid werden 32 extra banen geturfd (van 42 naar 74) en bij particuliere werkgevers 300 (van 574 naar 873). Wat betreft uitzendbanen en detachering kwam de regio in 2012 uit op 474 en eind maart op 475 – een winst van één extra werkende regiogenoot met een arbeidsbeperking.

Albert Heijn

Zaanstad en andere gemeenten uit de arbeidsregio werken inmiddels samen met Albert Heijn om meer banen voor de doelgroep bij het grootwinkelbedrijf te bewerkstelligen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen