Minima in 2018 de keus uit zorgverzekeringen van Zilveren Kruis en Univé

Foto: Public Domain Pictures

Minima in Zaanstad kunnen vanaf volgend jaar kiezen uit twee collectieve zorgverzekeringen: die van Zilveren Kruis en Univé Zorg.

Zilveren Kruis is de grootste zorgaanbieder in Zaanstad en al jarenlang de partner van de gemeente wat betreft de collectieve verzekering. Die moest opnieuw worden aanbesteed, wat bemoeilijkt werd omdat Zilveren Kruis het aantal gemeentelijke contracten gaat beperken door niet in te schrijven bij aanbestedingen. Zaanstad wilde graag tegemoet komen aan de wensen van Zilveren Kruis, omdat die maatschappij de grootste zorgaanbieder in onze gemeente is, het Zorgkantoor bij Zilveren Kruis is ondergebracht en de zorgtaken van de gemeente en Zilveren Kruis nauw met elkaar zijn verbonden.

Meer dan 5500 deelnemers

Momenteel nemen ruim 5500 inwoners (inclusief kinderen) deel aan de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis.

Met het contracteren van Univé wordt tegemoet gekomen aan de wens van de raad om de inwoners meer keus te geven. De maatschappij heeft ongeveer 10.000 zorgverzekerden in Zaanstad (Zilveren Kruis 71.000) en een marktaandeel van 6,54 procent. Met de twee verzekeraars heeft Zaanstad straks een gevarieerd aanbod aan zorgverzekeringspakketten en premies in huis, aldus het college, en een bonus is dat Univé in Wormer een winkel heeft waar verzekerden met vragen terecht kunnen.

Door dat de gemeente bijdraagt aan de premie, is de collectieve verzekering een uitgebreide maar toch voordelige optie. Bij de meeste pakketten vervalt het verplichte eigen risico; in alle pakketten zit een tandartsverzekering.

Met ingang van 1 januari 2018 worden de volgende vijf zorgverzekeringspakketten aangeboden (op volgorde van inhoud):

Aanbieder Aanvullende zorgverzekering Wettelijk eigen risico Premie
Zilveren Kruis Optimaal aanvullend 1 Verzekerd 125,95
Univé Compact Niet verzekerd * 113,76
Zilveren Kruis Optimaal aanvullend 2 Verzekerd 135,70
Univé Compleet Verzekerd 134,06
Zilveren Kruis Optimaal aanvullend 3 Verzekerd 153,20
  • De in de tabel opgenomen premie is de premie die de verzekerde betaalt voor de basisverzekering, de aanvullende zorgverzekering en de aanvullende tandartsverzekering.
  • Met ‘verzekerd’ in de kolom ‘wettelijk eigen risico’ wordt bedoeld dat de gemeente de kosten van het wettelijk eigen risico betaalt.
  • * Univé biedt het pakket ‘Compact’ alleen aan zonder de mogelijkheid van verzekering van het wettelijk eigen risico. Het is voor Univé niet mogelijk hierop voor een enkele gemeente een uitzondering te maken.

Sober of uitgebreid

De opbouw in de pakketten maakt het voor de verzekerde mogelijk te kiezen voor zowel een sober als een uitgebreider pakket, dat in beide gevallen voordeliger is dan de reguliere zorgverzekeringen. In het sobere pakket zitten een beperkt aantal extra voorzieningen die in het algemeen veel voorkomen. Naarmate de premie hoger wordt zijn in de verzekering meer extra voorzieningen opgenomen. Zo wordt bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning in het duurste pakket van zowel Zilveren Kruis als Univé vergoed.

Inwoners die bij de gemeente bekend zijn als kandidaten voor de collectieve zorgverzekering worden rechtstreeks per brief geïnformeerd over de mogelijkheden. Verzekerden die nu een pakket hebben van Zilveren Kruis krijgen informatie over die van Univé, zodat zij indien gewenst over kunnen stappen.

Iedereen moet voor 31 december een keuze maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen