Gesprekken op komst met inwoners over verkeer in Noord

Foto: Pixnio / CC0 / Redfox

De gemeente gaat in maart in gesprek met inwoners van Zaanstad Noord over de afwikkeling van het verkeer, nu en in de komende jaren wanneer dit deel van de gemeente explosief gaat groeien. De komende 20 jaar komen er 5000 woningen bij en alle nieuwe bewoners willen zich (ook) goed, veilig en snel kunnen verplaatsen. Terwijl er nu al veel knelpunten zijn.

Krommenie, Assendelft Noord en Wormerveer hebben stukken mooie openbare ruimte, groen en goede voorzieningen. De aanstaande transformatie van de dorpen moet ervoor zorgen dat in 2040 kinderen er prettig kunnen opgroeien en dat de bestaande bewoners er veilig oud kunnen worden, met voldoende winkels, kinderopvang en huisartsen. Dat gaat niet vanzelf, zoals nu al blijkt in Krommenie waar huisartsen de grootste moeite hebben om een geschikte praktijkruimte te vinden.

Grootse plannen

Al die nieuwbouwwoningen toevoegen is bovendien alleen mogelijk als Zaanstad tegelijkertijd investeert in de bereikbaarheid en in de kwaliteit van de openbare ruimte. Het bijzondere aan de conceptvisie voor MAAK.Noord is volgens wethouder Hans Krieger dat er een groot aantal woningen wordt toegevoegd ‘met veel aandacht voor de architectonische kwaliteit van de huizen én voor de openbare ruimte’. ‘Er liggen geweldige kansen om vervallen bedrijventerreinen te ontwikkelen naar woonwijken van de toekomst waar mensen graag wonen, werken, sporten en elkaar ontmoeten. Zo komen er 630 woningen op het Meneba-terrein. Dat is een prachtplek om te wonen met uitzicht op de Zaan.’

Het streven van het college is om in het MAAK.Noord-gebied 30 procent sociale huur, tien tot 20 procent middeldure huur en 50 tot 60 procent duurdere huur en koop te realiseren. Wie daarover mee wil praten kan alvast een e-mail tsturen naar [email protected].

Reacties