Onderzoek gevraagd naar huisartsenpost in De Hoeksteen

Foto: Google Street Vieuw

De fracties van Lokaal Zaans, D66, het CDA, Democratisch Zaanstad, de VVD en de PvdA willen dat de gemeente onderzoekt of er een gecombineerde groepspraktijk annex gezondheidscentrum voor de huisartsen in Krommenie kan komen in de leegstaande basisschool De Hoeksteen aan de Braillestraat. De huisvestingsproblematiek in het dorp is dringend nu een één van de artsen weg moet uit de te slopen Durghorst.

De huisartsen in Krommenie zijn her en der gevestigd en dat is historisch gegroeid. Steeds als er een uitbreiding kwam die de komst van een extra huisartsenpraktijk rechtvaardigde werd er in allerlei onderkomens ruimte voor gezocht: soms in een woonhuis, soms in een kantoorpand op een industrieterrein en dus ook als een soort kraakwacht in een voormalig bejaardenhuis dat plaats moet maken voor een wijk- en cultuurcentrum en woningen. De huisartsen willen graag onder één dak samenwerken om te voorkomen dat de eerstelijns zorg in Krommenie onder druk komt te staan, maar tot nu toe is geen geschikt pand gevonden. In de nieuwe Durghorst ontbreekt de ruimte.

Wellicht alleen tijdelijk?

De huisartsen hebben laten weten zelf een voorkeur te hebben voor de voormalige De Hoeksteen en de genoemde partijen steunen hen met een motie om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van die locatie. Zij betogen dat de gemeente een verantwoordelijkheid draagt voor goede en continue (huisartsen)zorg, hoewel het college de mening is toegedaan dat een onderkomen regelen één van de zakelijke taken van een huisarts is. Maar waarom een schoolgebouw laten verloederen als daarmee een maatschappelijk probleem kan worden opgelost? Mocht de school geen permanente oplossing bieden dan willen de fracties ook onderzocht zien of er tijdelijk van gebruik kan worden gemaakt door de arts die binnen zes maanden de Durghorst moer verlaten.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen