Huisvesting huisartsen Krommenie heeft volop aandacht gemeente

Foto: PxHere / Mohamed Hassan

Vier huisartsen in Krommenie willen graag samenwerken in een gezamenlijk onderkomen van 750 tot 1000 vierkante meter. Daarvoor heeft de gemeente hen gewezen op de (al dan niet gedeeltelijk) vrijkomende of al leegstaande panden van ING, de Rabobank, Action, Intertoys en de Bieb. Maar geen daarvan is geschikt bevonden.

De huisartsenzorg in Krommenie staat volop in de belangstelling sinds V. Huijbens en M.E. Poulen-Meyer aan de bel trokken over een ruimtetekort voor de eerstelijns zorg in het groeiende dorp. Huijbens moet haar praktijk in het te slopen voormalige verzorgingshuis de Durghorst verlaten en in hun noodkreet richting de gemeenteraad schreven de twee het liefst samen ergens een praktijkruimte te willen betrekken, waardoor ze ook hun dienstverlening zouden kunnen uitbreiden. In de nieuwbouw die Parteon gaat neerzetten is daar geen plek voor, omdat de Woningwet niet toelaat dat corporaties meer dan tien procent van hun maatschappelijk vastgoed een bedrijfsmatige bestemming geven. Daaronder valt ook een huisartsenpraktijk.

Woningen, wijkcentrum en cultuurzaal

Op de plek van de Durghorst komen naast sociale huurwoningen een cultuurzaal met 150 à 160 zitplaatsen of 250 à 300 staanplaatsen in combinatie met een wijkcentrum, de nieuw te bouwen Pelikaan. De plannen daarvoor zijn in het eindstadium. Parteon wil Huijbens een ruimte van 270 vierkante meter verhuren voor haar nieuwe praktijk, maar dat is onvoldoende voor twee huisartsen. Volgens een btief van het college aan de raad hebben Parteon en Huijbens overigens eerder dit jaar al overeenstemming bereikt over deze praktijkruimte in de nieuwbouw.

Zelf verantwoordelijk

Huisartsen zijn zelf verantwooordelijk voor hun huisvesting, maar de gemeente heeft wel meegedacht. Naast de al genoemde mogelijkheden is ook gekeken naar het momenteel leegstaande schoolgebouw aan de Braillestraat, maar dat is afgevallen omdat de verwachting is dat het tot eind 2023 toch weer nodig zal zijn voor onderwijs. Nu de gemeente zelf geen grond of panden in de aanbieding heeft, kan ze niet meer doen dan ‘partijen met elkaar in verbinding te brengen en te helpen zoeken naar mogelijkheden’. ‘Bij de planvorming op het Rosariumplein heeft de gemeentelijke inbreng er bijvoorbeeld toe geleid dat daar nu ruimte is voorzien voor een dubbele huisartsenpraktijk van een andere Krommeniese huisarts. Ook daar is het aan de ontwikkelaar en de betreffende huisarts zelf om uiteindelijk tot feitelijke realisatie te komen,’ aldus de brief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen