Huisartsenzorg in Krommenie kraakt in haar voegen

Met de sloop van de Durghorst verdwijnt ook de praktijk van huisarts Huijbens .
Met de sloop van de Durghorst verdwijnt ook de praktijk van huisarts Huijbens .
Foto: Google Street View

De huisartsenzorg in Krommenie staat onder druk en als er geen passende oplossing wordt gevonden zullen bewoners van de geplande nieuwbouw straks geen toegang hebben tot een huisarts in het eigen dorp. Doordat Parteon de praktijkruimte van V. Huijbens sloopt maar er onvoldoende ruimte beschikaar komt voor een bundeling van krachten met collega M.E. Poulen-Meyer dreigt de eerstelijnszorg in Krommenie spaak te lopen.

Dat is de strekking van een brief van de twee artsen aan gemeente. Zij trokken een half jaar geleden al bij de gemeente aan de bel, maar zijn tot nu toe geen stap verder gekomen: ‘Er zijn geen concrete oplossingen of mogelijkheden en dat stelt ons enorm teleur,’ schrijven ze. De brief is ook naar de Landelijke Vereniging van Huisartsen gegaan, waar de Zaanse situatie inmiddels bekend is en gesproken wordt van ‘een zelfs voor hen ongekende situatie’: ‘Waar nota bene het huisvestingsprobleem van huisartsen in den lande in het algemeen een probleem vormt noemden zij onze situatie wel zéér uitzonderlijk,’ aldus de beide huisartsen. Op 14 mei bespraken zij ‘de lastige positie waarin wij ons bevinden en daarmee de zorgelijkheid voor het voorbestaan van de huisartsenzorg in Krommenie’ al met de gemeente – in afwezigheid overigens van de verantwoordelijke wethouder.

Nagenoeg vol

Ondanks de toegenomen druk op de eerstelijnszorg zorgt ‘de gebrekkige en ontoereikende huisvesting van de twee solo-praktijken’ ervoor dat de huisartsen geen mogelijkheden zien om hun takenpakket uit te breiden, te moderniseren en aan te laten sluiten bij de wensen van deze tijd. Dat is des te zorgelijker omdat de bouw van nieuwe woningen zal zorgen voor meer mensen die een huisarts nodig hebben, terwijl de praktijken nu al nagenoeg vol zitten. ‘Daarom zien wij ons gedwongen om onze praktijken voor nieuwe inschrijvingen te sluiten, omdat de ruimte om meer zorg te leveren ontbreekt.’

Te weinig ruimte

Maar Parteon noch Zaanstad werkt eraan mee om die ruimte te vinden. De praktijk van Huijbens in de Durghorst aan de Eikelaan wordt door Parteon gesloopt en daarvoor in de plaats komt een cultuurzaal in combinatie met een wijkcentrum. Huijbens krijgt daarin van de woningcorporatie de mogelijkheid om de helft van de bovenverdieping te huren, maar die 270 vierkante meter is onvoldoende om de huisartsenpraktijken te bundelen en zo de zorg te versterken. Huijbens moet haar praktijk uit en tijdelijke huisvesting zien te vinden, en ‘het lijkt er nu op dat Parteon deze tijdelijke huisvesting uitsluitend zal faciliteren wanneer zij tekent voor huren in het nieuw te bouwen complex,’ aldus de brief. Slikken of stikken, dus.

Hoge kosten, zware druk

De kosten die naast de eerste verhuizing naar een tijdelijk onderkomen gemaakt zullen moeten worden voor de verhuizing naar en inrichting in het nieuwe pand zullen naar verwachting dermate hoog zijn dat alle financiële ruimte om daarna nog tot een samenwerkingsverband te komen verdwenen zal zijn. ‘Dat is niet goed voor de continuïteit van zorg, maar ook niet voor de betreffende huisarts die geen mogelijkheid heeft om in de toekomst zorgtaken te delen, zodat er bij haar een dreigende uitputting met als gevolg daarvan vanzelfsprekend gevaar op medische fouten dreigt.’ Een alternatieve ruimte vinden is vooralsnog onmogelijk gebleken.

Beroep op Parteon

De beide artsen zouden daarom graag zien dat de hele bovenverdieping van het nieuwe complex beschikbaar komt voor eerstelijns gezondheidszorg. Ze schrijven het belang van kunst en cultuur in Krommenie te onderschrijven, maar voelen zich duidelijk miskend ten opzichte van een sector die straks ‘de huurkosten gaat betalen uit overheidsgeld’. Ze vragen de gemeente daarom ‘met klem’ om hun lastige situatie te heroverwegen en te bezien of er een dwingend advies aan Parteon kan komen om meer ruimte ter beschikking te stellen in de nieuwbouw of om snel elders in Krommenie ruimte vrij te maken waar een gezondheidscentrum kan komen.

‘Alhoewel wij gezamenlijk tot zoveel intenties zijn gekomen (tijdens het gesprek in mei, red.), kunnen wij niet ontkennen dat ons een gevoel bekruipt dat onze absolute en hoge nood niet als zodanig door u wordt onderkend. Het feit dat de wethouder, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor goede zorg voor alle inwoners van Zaanstad, niet aansluit tijdens ons gesprek onderstreept dit,’ schrijven Huijbens en Poulen-Meyer in hun noodkreet richting de gemeente.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen