Stroomnetwerk voor grootverbruik verder dichtgeslibt

Foto: Pixabay / Susan Cipriano

Op het elektriciteitsnet in onder meer Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan voor aansluitingen voor grootverbruik, meldt netbeheerder Liander. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt. De afgelopen maanden geven netbeheerders geregeld aan dat het netwerk ergens volloopt.

De laatste update van deze kaarten was op 20 januari. De knelpunten betreffen alleen grootverbruik. Lees hier wat de kleuren betekenen.

 

Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Er zijn plannen om de capaciteit uit te breiden, maar daar is veel geld voor nodig en de uitvoering kost bovendien de nodige tijd, onder meer door de lange vergunningtrajecten. Ook hebben de netbeheerders al langer moeite om technisch personeel te vinden om de werkzaamheden uit te voeren.

Geen gunstig beeld

Op de meeste plekken is nog altijd voldoende netcapaciteit beschikbaar om in de vraag te voorzien. Onderstaande kaarten geven een indicatie van waar er beperkt of geen ruimte meer beschikbaar is voor extra elektrisch vermogen voor zakelijke grootverbruikers – en daaruit volgt voor Zaanstad geen gunstig beeld. Ook teruglevering aan het net is niet meer aan de orde,

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen