Meer geld om tekorten op elektriciteitsnet op te lossen

Foto: Provincie Noord-Holland

De provincie wil de tekorten op het elektriciteitsnet zo snel mogelijk oplossen en leent regionaal netbeheerder Alliander 55 miljoen euro om te investeren in uitbreiding van het netwerk. Het Ministerie van Economische Zaken heeft de verzwaring van de infrastructuur in het Noordzeekanaalgebied een ‘project van nationaal belang’ verklaard.

Alliander is een semi-overheidsbedrijf met als aandeelhouders gemeenten en provincies en ook Zaanstad is al akkoord gegaan met een lening, in dat geval op basis van 0,959 procent van de aandelen een bedrag van 5.755.931 euro. Alliander vroeg haar aandeelhouders om te participeren in een reverse converteerbare hybride obligatielening van 600 miljoen euro, vijftien procent van de totale kapitaalbehoefte tot 2030. De grootste aandeelhouders zijn de provincies Gelderland (44,68 procent), Friesland (12,65) en Noord-Holland (9,16 procent) en de gemeente Amsterdam (9,16 procent). De andere meer dan 70 aandeelhouders zijn gemeenten met minder dan drie procent van de aandelen.

Salarisverlaging

De raad van Zaanstad heeft wel een motie van De Socialisten, de PvdA, Rosa en GroenLinks aangenomen die het college opdraagt om er op de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering van Alliander bij de Raad van Commissarissen op aan te dringen om het salaris van de directie aan te passen aan de norm van de Wet normering topinkomens, waaraan het bedrijf zich nu nog onttrekt. Het uiteindelijke besluit over het beloningsbeleid ligt niet bij de Raad van Commissarissen, maar bij de aandeelhouders.

Maximumcapaciteit Hemweg

Netbeheerder Liander meldde vandaag dat in navolging van een aantal eerdere meldingen ook het elektriciteitsstation aan de Hemweg in Amsterdam zijn maximale capaciteit heeft bereikt. Hierdoor is er geen meer ruimte voor nieuwe grootverbruikers, die op een wachtlijst komen. Dit knooppunt voor de regio voorziet negen kleinere stations in Amsterdam en Zaanstad van elektriciteit. De schaarste op het stroomnet die ook al nieuwe bedrijven op HoogTij in Westzaan treft is het gevolg van de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, woningbouw en het verduurzamen van de energievoorziening.

Om zo snel mogelijk netuitbreidingen te realiseren leggen de netbeheerders Liander en TenneT nieuwe kabels en transformatorstations aan en ondertussen wordt gezocht naar manieren waarop bedrijven aan de slag kunnen met slimme oplossingen. De provincie trekt er een kwart miljoen euro voor uit om gemeenten te helpen om menskracht te kunnen inhuren om sneller de nodige procedures te kunnen doorlopen.

Duurzaamheidsfonds

Uit het Economisch Herstel en Duurzaamheidsfonds wordt ruim twee miljoen beschikbaar gesteld, waardoor de vestiging van nieuwe bedrijven of duurzame projecten toch mogelijk is. De regeling is bijvoorbeeld bedoeld voor energiemanagement waardoor pieken op het net worden voorkomen, het onderling uitwisselen van energievraag- en aanbod, de opslag van energie en slimme virtuele oplossingen. Collectieve initiatieven op bedrijventerreinen gericht op het lokaal opwekken, opslaan of uitwisselen van energie kunnen ook bijdragen aan het verminderen van de druk op het elektriciteitsnet.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen