CDA bang dat stroomtekort woningbouw gaat doorkruisen

Foto: PxHere /CC0 Publiek Domein

Netbeheerder Liander heeft grote problemen om onder meer in onze regio netaansluitingen in onze regio te realiseren en het CDA is bevreesd dat dit woningbouwplannen in de weg zal staan. Steunfractielid Nick Hendriks vraagt het college om een inventarisatie van projecten die mogelijk in gevaar komen.

Ook vraagt hij donderdagavond welke maatregelen het college gaat nemen om de problemen die Liander ondervindt in Zaanstad op te vangen. Eerder liet de provincie al weten dat daaraan gewerkt wordt, zonder verder in detail te treden over mogelijke oplossingen. Het gaat ‘Haarlem’ in eerste instantie vooral om de belangen van de industrie. Inmiddels is al duidelijk geworden dat netbeheerders alvast een deel van de kosten die zij moeten maken om de stroomnetwerken uit te breiden en te verzwaren deels vooraf in rekening mogen brengen bij consumenten. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt beslist.

Miljarden nodig

Netbeheerders staan voor miljardeninvesteringen vanwege de energietransitie, maar de ACM verwacht niet dat er voor consumenten in de basis veel zal veranderen. Zij zullen  per jaar ‘een paar tientjes extra’ kwijt zijn aan het transport van gas en stroom, en dat wordt gecompenseerd door de lage rente. De leenkosten voor netbeheerders vallen lager uit en daarmee ook de doorberekende kosten, aldus de ACM. Dit alles los van de  oplopende prijs voor energie.

Klein onderdeel

De kosten voor netbeheer maken slechts een klein deel uit van de energierekening. Die van energieverbruik en van belastingen zijn veel bepalender voor de uiteindelijke nota. Netbeheerders hadden de toezichthouder nadrukkelijk gevraagd om een regeling waarbij toekomstige kosten alvast in rekening kunnen worden gebracht. De verwachting is dat er de komende tien jaar 100 miljard euro nodig is voor de uitbreiding en modernisering van de netten. Om de capaciteit te verdubbelen moet één op de drie straten in Nederland worden opengebroken.

Vraag steeds groter

Naast het aansluiten van zonne- en windparken moeten heel veel huizen worden bijgebouwd die allemaal aangesloten moeten worden. Verder moet het wagenpark worden geëlektrificeerd, waardoor er heel veel extra laadpalen nodig zijn. Sowieso is er sprake van verdere digitalisering van de samenleving en daarmee een grote vraag naar stroom. Netbeheerders zijn anders dan de energieleveranciers geen onderdeel van de vrije markt en daarom beslist de toezichthouder over wat ‘redelijke inkomsten en redelijke tarieven’ zijn voor deze bedrijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen