Helpende hand provincie voor stroomtekort op onder meer HoogTij

Foto: Piqsels / CC0

De provincie gaat ‘alles op alles zetten’ om ervoor te zorgen dat er genoeg elektriciteit beschikbaar blijft voor nieuwe woningen, de energietransitie en economische ontwikkelingen. Het tekort aan capaciteits geeft nu al problemen op onder meer HoogTij, waar nieuwkomers geen stroom maar gas krijgen aangboden.

De provincie geeft echter te kennen samen met de netbeheerders en gemeenten te willen zorgen voor ‘voldoende ruimte om de nodige nieuwe leidingen en transformatorstations aan te leggen en procedures te versnellen’. Energienetwerkbedrijf Alliander komt in de knel nu het elektriciteitsnetwerk in de regio Amsterdam – Waterland en ook in het noordelijk deel van Noord-Holland zo zwaar onder druk staat dat er problemen ontstaan bij het aansluiten van nieuwe bedrijven. Het betekent ook dat in grote nieuwe woonwijken huizen nog wel elektriciteit krijgen, maar supermarkten of scholen mogelijk niet.

‘Slimme en flexible oplossingen’

De provincie gaat met Alliander samenwerken om dit te voorkomen. In Zaanstad en Haarlemmermeer wordt gewerkt aan ‘slimme en flexibele oplossingen om ruimte op het net te creëren’. Hoe die eruit gaan zien is nog onduidelijk. Voor de extra ondergrondse elektriciteitsleidingen tussen Beverwijk en Oterleek in de gemeente Alkmaar is met inspraak van omwonenden al een zogeheten provinciaal inpassingsplan gemaakt, waardoor deze versneld kunnen worden aangelegd.

Nieuwe netwerken

Naast de aanpak van acute knelpunten wordt een ontwerp gemaakt voor toekomstbestendige nieuwe energienetwerken. ‘Het is niet voldoende om alleen het elektriciteitsnetwerk te versterken. Er moet ook worden geïnvesteerd in waterstof- en warmtenetten. Die kunnen het elektriciteitsnet ontlasten. De provincie doet daarom een dringend beroep op het Rijk om ook een rol te nemen in het versterken van het regionaal energiesysteem,’ laat Haarlem in een persbericht weten.

Technisch personeel

‘Ook het tekort aan technici speelt de aanleg van nieuwe elektriciteitsnetwerken parten. In Noord-Holland is veel kennis aanwezig over techniek en technologie. Om beter in te spelen op de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt zet de provincie een MBO-campus op waarbij de focus op techniek en technologie ligt.’ Die opleiding is Techlands in Zaandam, die momenteel in afwachting is van nieuwbouw aan de Aris van Broekweg.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen