Bouw Techlands kan na de zomervakantie beginnen

Foto: Gemeente Zaanstad / Rietvink

Het Centrum voor Technische Bedrijfsopleidingen heeft de circa 2176 vierkante meter grond aangekocht waarop het nieuwe pand van Techlands, eerder bekend als de Zaancampus komt te staan. Voor welk bedrag Zaanstad de grond op de hoek van de Aris van Broekweg van de hand heeft gedaan is niet bekendgemaakt.

 

 

 

Naar verwachting start de bouw direct na de komende zomervakantie en wordt het nieuwe pand eind juni volgend jaar opgeleverd. Techlands richt zich op jongeren, zij-instromers en medewerkers die al in de techniek werken. Zij worden opgeleid en bijgeschoold voor functies binnen de regionale food-, proces- en maakindustrie, de installatiebranche en de bouw.

In 2019 hebben 1900 studenten een opleiding gevolgd binnen Techlands, aan het Jonkerplantsoen in Kogerveld, het Regio College aan de Cypressehout en het Regio College en Bouwmensen aan de Jufferstraat. Het streven is dat Techlands in 2025 jaarlijks bijna 2400 mensen opleidt.

Schaarste aanpakken

Met de grondtransactie is volgens wethouder van Economische Zaken Hans Krieger een belangrijke stap richting de nieuwbouw van de techniekcampus gezet. ‘Het bedrijfsleven geeft aan dat zij structureel behoefte heeft aan medewerkers die technisch geschoold zijn en deze mensen zijn erg schaars op de arbeidsmarkt. Als gemeente vinden we het belangrijk om te investeren in meer werkgelegenheid voor onze inwoners en hebben we aandacht voor de groei van bedrijven,’ zegt hij in een persbericht. De gemeenteraad moet zich nu uitspreken over het ontwerp van het bestemmingsplan voor de locatie, waar eerder de nu gesloopte dansschool Juvat gevestigd was.

De bestemming is nu nog bedrijventerrein, met een maximaal bebouwingspercentage van 75 en een maximale bouwhoogte twaalf meter. Het nieuwe pand bestaat uit drie bouwlagen met daar bovenop een technische installatieruimte, en er wordt in het bestemmingsplan al rekening gehouden met een mogelijke toekomstige uitbreiding met een vierde verdieping. De maximale bouwhoogte is bepaald op achttien meter. Er komt parkeergelegenheid voor auto’s (28 plekken) en fietsen aan de zuidkant van het gebouw.

Gebouw als lesmateriaal

Het gebouw wordt ‘een showcase van duurzame energie- en klimaatconcepten’ en volledig gasloos. Het dient niet alleen als dak boven het hoofd maar is zelf ook onderdeel van het onderwijs: er komen onder andere een Warmte Koude Opslag monobron systeem, warmtepompen en zonnepanelen die in het zicht worden geplaatst en die ingezet worden voor praktijklessen. ‘Daarmee krijgt het gebouw de functie van een veiliggestelde simulatie van de praktijk waar opdrachten kunnen worden uitgevoerd met (duurzame) installaties en machines.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen