Wonen onder hoogspanning blijft wonen onder hoogspanning

Foto: Google Street View

Het college wil alle door Zaanstad aangekochte ‘hoogspanningswoningen’ in wooncomplex de Dikkert aan de Westzijde in Zaandam weer doorverkopen mét een woonbestemming. De subsidie die van het Rijk is verkregen via de Uitkoopregeling moet dan wel weer worden terugbetaald. Wat rest is een voor de samenleving peperdure procedure waarmee vier eigenaren van hun mogelijk minder gewild appartement zijn afgekomen.

Vanwege zorgen van bewoners in de directe nabijheid van hoogspanningsmasten kwam het ministerie van Economische Zaken op 1 januari 2017 met een Uitkoopregeling voor huizen die daar loodrecht onder staan. Deze eigenaren maakten zich niet zozeer druk om gezondheidsrisico’s, maar om de waardevermindering van hun woningen als gevolg van negatieve publiciteit in de media, blijkt uit een brief van het college aan de raad. Zij kregen door de Uitkoopregeling de mogelijkheid om hun woning tegen een marktconforme prijs te verkopen. Deze regeling duurt nog tot 31 december.

Geen functieverandering

In Zaanstad gaat het om 52 woningen, waaronder elf appartementen in de Dikkert. Buiten het appartementencomplex om hebben twaalf van de 41 eigenaren al gebruikgemaakt van deze regeling en verwacht wordt dat daar nog ´en tot drie bij zullen komen. Talloze onderzoeken verder heeft het college nu besloten dat ongeacht het aantal daadwerkelijk aangekochte appartementen in de Dikkert aan het einde van de Uitkoopregeling de functie ‘wonen’ gewoon behouden blijft voor alle elf appartementen in het complex. Ze zullen na het einde van de Uitkoopregeling en direct na het eindevan de huurperiode op de vrije markt verkocht worden.

Alternatieven voor het gebruik zijn gevonden en ook de Vereniging van Eigenaren van het complex ziet een ongewijzigde bestemming als beste oplossing. Het Rijk heeft Zaanstad voor de aankoop van inmiddels vier appartementen subsidie verstrekt onder de voorwaarde dat de bestemming ‘wonen’ zou vervallen. Er kwam daarom een maatwerkonderzoek naar een herbestemming, waarvoor een meerderheid van stemmen in de VvE nodig zou zijn. Onderzocht zijn:

  • Sloop: Uit onderzoek bleek dat het bouwkundig mogelijk is om het appartementencomplex ten dele te amoveren, zonder daarbij te tornen aan de constructieve veiligheid van het resterende deel.
  • Herbestemmen tot bedrijf: Er zijn geen situaties bekend waarbij binnen één complex op ‘huisnummerniveau’ diverse bestemmingen mogelijk zijn.
  • Gezamenlijke verblijfsruimte: Overwogen is om (een deel van) de vrijkomende woningen voor eigen gebruik door de VvE in te richten, bijvoorbeeld voor recreatieve doeleinden, maar met het huidige bestemmingsplan zal dan ook bewoning mogelijk blijven. En daarmee wordt ‘de invulling van de bestemming zoals in dit alternatief wordt bedoeld onduidelijk’.
  • Onteigenen: Daar is geen grond voor.
  • Eeuwigdurende leegstand: De aangekochte appartementen en daarmee ook de daaraan verbonden lasten rusten tot in het oneindige op de begroting van Zaanstad.
  • Cyclisch verhuren: Daarmee wordt verpaupering van het complex voorkomen. Het is geen kerntaak van Zaanstad om woningen te verhuren. ‘Tevens draagt het tweejaarlijks wisselen van huurders (om aanspraak op huurrechten te voorkomen) niet bij aan de sociale cohesie en de leefbaarheid binnen het appartementencomplex.’

De keus is nu gevallen op de laatste optie: behoud woonbestemming en doorverkopen via de daarvoor geëigende kanalen. Als verkopende partij zal de gemeente potentiële kopers wijzen op de aanwezigheid van de hoogstanningsmasten en ‘de huidige situatie blijft hiermee in alle opzichten gehandhaafd’. De overige bewoners van de Dikkert kunnen opgelucht ademhalen: zij hebben in meerderheid hun zin gekregen.

Toelaatbaar

Normaliter worden vanuit het Voorzorgsbeleid Hoogspanningslijnen geen nieuwe woonbestemmingen toegelaten onder hoogspanningsverbindingen, schrijft het college ook nog. ‘Maar omdat het hier gaat om een bestaande situatie, het Rijk de ruimte heeft geboden voor een maatwerkoplossing en de VvE met een meerderheid heeft ingestemd voor het behoud van de woonbestemming en dat het behoud van de woonbestemming van de aangekochte appartementen niet strijdig is met het beoogde doel van de Uitkoopregeling, achten wij behoud van de woonbestemming in deze specifieke situatie toelaatbaar.’

Winst verwacht

Om de vaste lasten van de aangekochte appartementen te kunnen dekken is de afgelopen vier jaar een aantal appartementen verhuurd. Het tekort tussen de huuropbrengst en de vaste lasten en onderhoudskosten wordt gedekt uit de verwachte winst op de verkoop van de appartementen. De kosten voor alle onderzoeken en de vele uren die de ambtelijke organisatie aan de Dikkert moet hebben besteed niet meegerekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen