Gemeente heeft al vier van de vijf Westzaanse ‘hoogspanningshuizen’ in bezit

Foto: Google Street View

De gemeente heeft vier van de vijf woningen onder de hoogspanningsleiding in de J.J. Allanstraat in Westzaan aangekocht en gaat mogelijk ook het laatste huis nog verwerven. Daarna komt de woonbestemming te vervallen en moet worden gezocht naar een andere bestemming.

Het gaat om de huisnummers 114, 116, 119 – 121 en 125, zo blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Een nieuw bestemmingsplan voor het Lint Westzaan onder hoogspanningsverbinding is in voorbereiding. De huizen zijn gefinancierd door het Rijk vanuit de Regeling specifieke uitkering aankoop woningen onder een hoogspanningsverbinding van het ministerie van Economische Zaken.

Onlangs werd bekend dat het eerdere plan om de hoogspanningsmasten in Zaandam te verplaatsen van de baan is, omdat dit op grote technische problemen stuit en peperduur wordt. Daardoor moet de gemeente onder meer enkele huizen in complex De Dikkert aan de Westzijde aankopen. In totaal staan 52 woningen in de gemeente loodrecht onder hoogspanningskabels, en dat kan met name voor kinderen gezondheidsrisico’s opleveren. Een onderzoek naar een maatwerkoplossing voor de 38 huizen die onder de 380 kV bovengrondse verbinding tussen de Provincialeweg en de Heijermansstraat staan is nog niet afgerond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen